Uleiul de cocos este folosit in produsele cosmetice de ingrijire a parului si pielii iar acum oamenii de stiinta ne spun ca poate fi folosit si in produsele de ingrijire a dintilor pentru lupta impotriva cariilor.
Cercetatorii au descoperit ca uleiul de nuca de cocos tratat cu enzime blocheaza dezvoltarea bacteriei streptococcus, principala cauza a cariilor dentare.
Cariile apar atunci cand bacteriile din cavitatea bucala creeaza acizi care ataca dintii. Bacteriile se hranesc din alimentele care contin zahar si apoi acizii generati de acestea ataca dintii pentru cel putin 20 de minute dupa ce mananci.
Cariile dentare afecteaza peste 25% dintre copii cu varste cuprinse intre 2-5 ani si mai mult de jumatate dintre toti copii au carii dentare.
Cercetatorii au studiat efectele uleiului de cocos simultan cu cele ale uleiului vegetal si ale uleiului de masline. Uleiurile au fost tratate cu enzime pentru a crea un proces similar cu digestia si au fost testate pentru bacteria streptococcus.
Conform oamenilor de stiinta, numai uleiul de cocos tratat cu enzime a reusit sa opreasca dezvoltarea diverselor tipuri de bacterii streptococcus. Uleiul de cocos este alcatuit in principal din grasimi saturate, dar compozitia sa unica cu peste 60% acizi grasi cu lant il scot in evidenta fata de celelalte uleiuri.
De asemenea, atunci cand acidul lauric, un acid gras din uleiul de cocos, este digerat acesta se transforma in monolaurin, o substanta foarte eficienta in combaterea bacteriilor. Abilitatea enzimelor de a transforma uleiul de cocos in acid activ este ceea ce se crede ca ar stopa dezvoltarea bacteriilor, dar mecanismul exact prin care acesta actioneaza este deocamndata necunoscut.
Proprietatile uleiului de cocos fac din acesta un ulei minunat pentru gatit, pentru hidratarea parului si pentru lupta cu bacteriile din gura. Posibilitatile sunt numeroase, iar cercetatorii cauta in continuare solutii benefice pentru sanatatea noastra.