Cand mergi la magazin si cumperi o noua bautura sau un nou aliment, te obosesti vreodata sa citesti eticheta? Ai citit vreodata cati aditivi chimici sunt adaugati? In ziua de azi cantitatea de aditivi chimicali adaugati in alimentele pe care le consumam e mult mai mare decat limitele admise. Copiii nostri sufera cel mai mult deoarece organismul lor inca nu este suficient de dezvoltat pentru a suporta toxinele.
Iata cativa dintre aditivii alimentari care sunt daunatori. Trece-i in revista si verifica apoi pe care in consumi cu o frecventa zilnica:
* Acesulfame K: este un substitut de zahar cunoscut comercial sub numele de zaharul unu. Testele au demostrat ca poate cauza cancer. Acest aditiv este folosit la gumele de mestecat, deserturi cu gelatina, budinca, creme fara lapte, cafea instant si ceai.
* Colorantii artificiali: cei mai utilizati coloranti artificiali sunt colorantii sintetici. Foarte mult timp au fost interzisi deoarece s-a demonstrat ca sunt cancerigeni. Incearca sa consumi alimente care nu au coloranti artificiali.
* Aspartam: e un substituent al zaharului. Contine fenilalanina care poate cauza fenicetonurie. Se poate ajunge la retard mental. Studiile au demonstrat ca utilizarea frecventa a aspartamului poate duce la dureri de cap, ameteli si schimbari de comportament, poate altera functiile creierului si cauzeaza probleme menstruale la femei. Evita acest aditiv alimentar in ceai si cafea, si daca iti doresti sa slabesti mai bine stoarce niste lamaie in ceai sau cafea.
* BHA & BHT: Agentia Internationala de Cercetari cu privire la Cancer, parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii, considera ca BHA poate fi cancerigen pentru oameni, iar in statul California este considerat cancerigen. Unele studii arata ca si BHT poate provoca aparitia cancerului. Acestea sunt adaugate produselor care contin ulei pentru a preveni oxidarea si pentru a intarzia rancezirea.
* Cafeina: cafeina produce secretia de acid in stomac si creste probabilitatea aparitiei ulcerului. Excesul de cafeina va duce la nervozitate si insomnie. In general, copiii care consuma o cantitate intre 2 si 7 cani de suc pot avea de suferit. Poate afecta reproducerea si dezvoltarea fetusului, asa ca evita total cafeina daca esti sau planuiesti sa ramai gravita. Acest aditiv se gaseste in mod natural in ceai sau cafea, dar se si adauga in sucuri. Cantitatile mici nu sunt problematice, dar dau dependenta, asa ca ar fi bine sa minimizezi cantitatile consumate.
* Monosodium Glutamate (MSG): poate duce la dureri de cap, durere in piept, senzatie de arsura in antebrat si gat. Multi oameni sunt sensibili la MSG. E o substanta prezenta in anumite condimente care sunt adaugate in alimentele bogate in proteine pentru a potenta aroma.
* Nitriti si nitrati: sunt chimicale utilizate in mod normal pentru prezervarea carnii. Nitratii se transforma in nitriti care sunt responsabili de cancerul de stomac. Nitritii reactioneaza la temperaturi inalte si se produc nitrosamine care sunt foarte daunatoare. Carnea poate fi conservata fara aceste chimicale in frigider, asa ca alege alimente care nu sunt conservate cu aceste chimicale.
* Olestra: e o grasime artificiala descoperita de Procter&Gamble si se presupune ca e buna in cazul curei de slabire. Se ataseaza de nutrienti buni cum ar fi carotenoidele si le elimina din organism. Acesti nutrienti protejeaza organismul de boli cum ar fi cele de inima sau cancer. Asa ca in concluzie, un consum ridicat din aceasta grasime poate cauza boli de inima si cancer. De asemenea cauzeaza diariee si alte probleme gastro-intestinale, chiar daca se consuma in doze mici.
* Potassium Bromate: acest aditiv alimentar s-a demonstrat ca poate cauza cancerul la animale. E folosit pentru a creste volumul painii si pentru a-i da consistenta faramicioasa.
* Sulfiti: acest aditiv agraveaza foarte mult starea persoanelor care sufera de astm. Declanseaza atacuri de astm in cazul acestor pacienti si poate determina chiar moartea. Uneori poate provoca chiar si reactii alergice severe. Se folosesc pentru conservarea fructelor si legumelor conservate, pentru a le da un aspect placut. Se adauga de asemea in vin si in fructe confiate pentru a preveni decolorarea.
* Grasimile trans: aceste grasimi sunt utilizate in mod frecvent ca aditivi alimentari. Provoaca boli cardiovasculare si atacuri de cord premature. Este trecut pe eticheta sub denumirea de ulei partial hidrogenat sau ulei vegetal.
* Acidul benzoic: pot inhiba temporar functia enzimilor digestive. E utilizat sub forma de conservant la cereale, carne, bauturi, alimente sarace in zahar etc.
Acestea sunt unii dintre cei mai utilizati aditivi alimentari si lista poate continua. Asa ca fi foarte atent cand achizitionezi produse alimentare pentru a trai mult si pentru a fi sanatos.