Indiferent daca ai mancat toata acea shaorma uriasa, ai baut prea multa bere, sau ai mancat cina la fel de repede ca un atlet la jocurile olimpice, rezultatul este acelasi: esti umflat! Balonat. Inconfortabil.
Sa te simti ca un balon este departe de a fi ideal si merita sa te plangi. Dar oare poate fi evitata aceasta stare? In continuare iti explicam de ce te balonezi si cum poti evita acest lucru.
Ce se intampla in stomacul meu cand ma balonez?
Balonarea este o acumulare de gaze in organismul tau. Cauza pot fi anumite alimente care elimina gaz in procesul de digestie, consumul de bauturi carbogazoase sau mancatul prea rapid, deoarece inghititul fara pauza pentru respirat determina si inghitirea aerului impreuna cu mancarea.
Ce alimente pot provoca balonarea?
Atunci cand gazele rezultate in urma digestiei sunt cauza balonarii, urmatoarele alimente ar putea fi cauza:
- Fasolea si legumele precum broccoli, sparanghel sau varza de Bruxelles: toate aceste alimente contin rafinoza, un zahar complex care atunci cand este digerat produce gaze suplimentare.
- Lactatele: deoarece organismul uman nu contine enzimele necesare digerarii lactozei, zaharurile naturale ce se gasesc in lapte, consumul de lapte sau al produselor pe baza de lapte cum ar fi inghetata sau branzeturile pot cauza probleme digestive.
- Fructele: Merele, piersicile si prunele contin sorbitol, zaharul natural care este folosit si in bomboanele si gumele de mestecat fara zahar, care poate fi greu de descompus de catre intestinele noastre. Rezultatul: gaze.
- Guma de mestecat: majoritatea gumelor de maestecat fara zahar contin indulcitori artificiali, care sunt descompusi cu dificultate de catre intestine si cauzeaza gaze in exces. Pe langa aceasta, inghititul de aer atunci cand mesteci guma se adauga efectelor digestive, ceea ce duce la o balonare accentuata.
- Tarate de ovaz, mazare si leguminoase: fibrele solubile ce se gasesc in aceste alimente nu sunt descompunse pana la finalul ciclului digestiv, ceea ce poate cauza gaze.
- Fibrele insolubile sunt o alternativa mai buna a fibrelor solubile deoarece acestea ajuta la miscarea alimentelor in intestine fara a provoca multe gaze in exces.
Pe langa evitarea alimentelor problematice, cum mai poate fi prevenita balonarea?
Urmatoarele strategii pot fi folosite cu succes pentru prevenirea balonarii::
Ia probiotice: cunoscute ca bacteriile “bune”, probioticele sunt bacterii intestinale care ajuta la descompunerea alimentelor si impiedica eliminarea de gaze in exces. Probioticele pot fi luate ca supliment alimentar, dar se gasesc si in alimente cum ar fi iaurtul sau muraturile.
Rontaie niste sparanghel: tulpinile acestuia contine componente asemanatoare probioticelor care ajuta in procesul de digestie.
Consuma asta: papaya si ananasul contin enzime care ajuta digestia denumite papaina si bromelaina.
Manaca astfel: mesteca mancarea incet, si asigura-te ca nu inghiti aer in plus atunci cand mananci.
Dupa masa: mersul pe jos ajuta la miscarea lucrurilor in procesul de digestie, asadar, plimba-te putin dupa fiecare masa.