Ghidul esential al micronutrientilor

Ghidul esential al vitaminelor si mineralelor

Ghidul micronutrientilorMicronutrientii sunt vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul nostru. Micul nostru ghid al micronutrientilor analizeaza aspectele esentiale ale cerintelor de vitamine si minerale ale corpului omenesc.

Micronutrientii cunoscuti in mod obisnuit ca vitamine si minerale sunt mai mici decat macronutrientii din care se compune dieta noastra (grasimi, carbohidrati, proteine si alcool). Macronutrientii ne furnizeaza, printre altele, caloriile pe care le ardem intrucat micronutrientii nu ne furnizeaza energie, dar au alte functii esentiale.

Vitaminele

Vitaminele sunt esentiale pentru supravietuire. Sunt organice (pe baza de carbon) si pot fi descompuse si modificate de corpul nostru.

Exista doua tipuri de vitamine: solubile in grasimi si solubile in apa. Vitaminele A, D, E si K sunt vitamine solubile in grasimi. Acestea circula prin sange si excesul este stocat in tesutul gras (adipos). Acest lucru inseamna ca sunt disponibile la nevoie si nu este nevoie sa le consumi zilnic. Pe de alta parte este mai usor sa te supradozezi cu aceste vitamine.

Vitamina A: Ochii, pielea si sitemul nostru imunitar beneficiaza de efectele vitaminei A. Exista in doua forme: in carne, ca retinol si in plante, in compusi denumiti carotenoizi.Surse bogate de vitamina A sunt carnurile, produsele lactate, uleiul de ficat de cod si legumele si fructele cu culori portocalii cum ar fi cartofii dulci, caisele si morcovii. Femeile insarcinate trebuie sa evite alimentele bogate in retinol deoarece acestea pot dauna fatului.

Vitamina D: O vitamina neobisnuita, deoarece majoritatea vitaminei D gasita in organism nu provine din sange ci din expunerea la razele soarelui. Vitamina D este produsa atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea si este folosita apoi la absorbtia calciului si intretinerea oaselor. Nu ai nevoie decat de 10 minute de soare pe fata, brate si maini de trei ori pe saptamana pentru doza completa de vitamina D. Totusi, aceasta se gaseste si in alimente cum ar fi ouale, pestele si lactatele solide.

Vitamina E: Este un antioxidant care protejeaza celulele impotriva efectelor toxice ale oxidarii. De asemenea are un rol si in imunitate. Gasesti vitamina E in legumele verzi, cerealele integrale, oua, nuci, alune si uleiurile din seminte sau plante.

Vitamina K: Esentiala pentru coagularea sangelui. Se gaseste in alimente precum varza sau laptele, dar este de asemenea produsa de bacteriile din intestine. Nou nascutii (care au intestinele sterile) primesc in mod normal vitamina K dupa nastere.

Vitaminele B si C sunt vitamine solubile in apa. Acestea circula libere in tot organismul, dar nu sunt depozitate – orice exces este elimnat prin urina. Aceasta inseamna ca au sanse mici sa atinga niveluri toxice, dar si ca trebuie sa le consumi in mod regulat pentru a asigura necesarul organismului.

Vitamina B: Un grup de opt vitamine incluzand tiamina, riboflavina si niacina.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.