Adevarul despre alimentele sanatoase

Alimente sanatoaseOmega 3 este bun pentru  inima, soia este benefica pentru femei, ar trebui sa ai o dieta bogata in iod si sa eviti zaharurile nesanatoase… Sunt atat de multe reguli cand vine vorba de mancatul sanatos. Cum iti dai seama care sunt corecte si care sunt gresite?

In mod clar, ceea ce mancam ne afecteaza in mod direct sanatatea, dar cum stii exact ce este bun pentru tine? Pentru a ne face o idee clara asupra ceea ce afirma producatorii de alimente, va prezentam mai jos cateva explicatii furnizate de publicatia Agentiei pentru Siguranta Alimentara din Franta intitulata “Nutritia si pericolele alimentare”.

Trebuie sa maresti aportul de Omega 3: Adevarat!

Produsele imbogatite cu omega 3 au invadat rafturile supermarketurilor. Si deodata au devenit esentiale pentru sanatatea noastra. Dar oare este omega 3 atat de importanta? Pentru oamenii de stiinta, acizii Omega 3 au beneficii de neegalat in lupta cu bolile cardiovasculare. Acestia ajuta la scaderea tensiunii arteriale a hipertensivilor, si la reglarea nivelului trigliceridelor celor care il au ridicat. Totusi, Omega 3 nu are nici un efect asupra colesterolului rau.

Singurul dezavantaj ale acestor beneficii este ca ele au fost observate doar la persoanele cu un istoric in familie de probleme cu inima. Beneficiile pentru oamenii cu o sanatate buna sunt cel mult asumate. Totusi, Agentia pentru Siguranta Alimentara din Franta insista pe faptul ca nu consumam destui Omega 3. Acesti acizi grasi ar trebui sa reprezinte 0.8% din aportul energetic zilnic, iar in medie noi consumam aproximativ 0.1% – 0.4%. Consumul de peste, ulei de rapita si alimente imbogatite cu Omega 3 este esential pentru sanatatea noastra.

Probabil ai deficienta de iod: Adevarat!

Iodul este un mineral care este folosit la producere hormonilor tiroidieni. Acestia sunt esentiali pentru femeile insarcinate (pentru dezvoltarea cerebrala a fetusului), pentru copii, adolesce si chiar si pentru adulti. Studiile au demonstrat ca peste 17% dintre femeile insarcinate au deficit de hormoni tiroidieni, iar la sfarsitul sarcinii 11% dintre acestea au guta. Riscul deficientei este la fel de ridicat atat pentru adolescenti cat si pentru adulti. Pe de alta parte, necesarul pentru copii pana in zece ani este in general acoperit, si chiar este un risc de supradozaj pentru copii sub trei ani.

Pentru a preveni deficitul de iod, ar trebui sa stiti ca acesta nu se gasete pe pamant, ci in mare si ca nu sunt multe alimente care contin iod cu exceptia grupului evident al pestelui si fructelor de mare. Totusi ouale si lactatele sunt bune surse de iod, precum si alimentele cu iod adaugat. In acest moment, in principal sarea de masa este suplimentata cu iod, si ar trebui sa ai grija sa nu mananci prea sarat. Autoritatile responsabile cu alimentatiea cauta noi metode pentru a introduce iodul in biscuti, paine si dulciuri pentru a limita consumul de sare al populatiei.

Ar trebui sa mananci mai putin zahar: Fals!

Desi suna ca un paradox, pentru a lupta impotriva obezitatii, nu trebuie sa mananci mai putin zahar. Din contra, pentru a beneficia de un aport de energie sanatos si echilibrat, ar trebui sa inlocuiesti grasimile din dieta cu zaharuri complexe, asa cum sunt carbohidratii. Ramane adevarat faptul ca trebuie sa reduci cantitatea de zaharuri simple consumate, cum ar fi bauturile carbogazoase si alte sucuri dulci care sunt dusmanul oricarei siluete. Corpul nu ia in calcul caloriile in forma lichida, asadar acestea sunt un exces.

Iata unde gasesti zaharurile ascunse:

  • Iaurtul cu 3 tipuri de fructe – 3 zaharuri
  • O cutie de suc – 6 zaharuri
  • O tableta de ciocolata – 5 zaharuri si o lingurita de ulei
  • Un pachet de biscuiti cu ciocolata (300g) – 15-20 de zaharuri si 4 lingurite de ulei

Soia este benefica pentru femeile la menopauza: Fals!

Alimentele bazate pe soia si suplimentele cu soia castiga foarte multa popularitate, mai ales printre femeile la menopauza. Dar de ce? Aceasta planta contine substante care sunt similare cu hormonii feminini: fitoestrogeni. Oare pot acestea sa suplineasca lipsa de hormoni secretati de ovare? Conform literaturii de specialitate, acesti fitoestrogeni nu sunt benefici pentru femei. Efectul asupra bufeurilor nu a fost niciodata dovedit oficial. Fitoestrogenii nu au un efect convingator nici asupra oseoporozei (nu s-a observat o reducere a numarului fracturilor), chiar daca se pare ca incurajeaza mineralizarea oaselor. Protectia impotriva cancerului este de asemenea dificil de dovedit. Singurul beneficiu dovedit este imbunatatirea functiei cognitive.

De asemenea, aveti grija sa nu confundati alte lucruri cu soia, cum ar fi acele mici bobite care se gasesc aproape peste tot, in special in salate sau rulouri de primavara… aceste nu sunt ceea ce par! Sunt fasole Mung originara din India care seaman foarte mult cu boabele de soia. Pe de alta parte, tofu, laptele de soia si iaurturile din soia sunt surse foarte bune.

Acum, ca stii mai multe despre alimentatia sanatoasa iti dorim Pofta buna!


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.