Supradoza de vitamine si efectele asupra sanatatii

Supradoza de vitamineIn ultimii ani, producatorii au inceput sa adauge din ce in ce mai multe vitamine si minerale in diverse alimente si bauturi disponibile pe piata.

De la adaosul de calciu din sucul de portocale, vitaminele A si D in lapte pana la suplimentele alimentare cu multivitamine benefice pentru sanatate. Sa nu mai vorbim de apa cu vitamine.

Desi medicii sunt ingrijorati datorita scaderii consumului de vitamine din dieta zilnica a populatiei, aceste vitamine adaugate in aproape orice par a fi prea mult.

Supradoza de vitamine nu este un mit, iar atunci cand o atingi corpul tau s-ar putea sa aiba simptome pentru a te anunta ca ai depasit limita.

Asadar, cum poti sa iti dai seama cand ai consumat prea multe vitamine si/sau minerale? Haideti sa aflam!

1. Vitamina C si Zinc

De cele mai multe ori aceste suplimente se gasesc impreuna datorita proprietatilor anti-gripale si oamenii au tendinta de a lua doza dubla daca stranuta mai des sau le curge usor nasul. Vitamina C este benefica si pentru infectiile gingiilor sau ale pielii si ca adjuvant in tratarea anumitor afectiuni cum ar fi depresia, stresul, dementa sau boala Alzheimer.

Prea multa Vitamina C poate cauza crampe stomacale si diaree, asadar daca simti ca stomacul iti bolboroseste, abtine-te putin si consulta-ti medicul.

2. Vitamina D

In zilele noastre, avertizarile legate de razele solare daunatoare ne determina sa folosim creme de protectie cu factori mai mari de 30, ajungand si pana la 75. Partea proasta a expunerii limitate la razele solare o reprezinta fatul ca nu producem destula vitamina D in organism. Nivelul scazut de vitamina D duce la osteoporoza si alte probleme ale oaselor, depresie si castigul in greutate, mai ales la persoanele mai in varsta.

Doza zilnica recomandata (DZR) este de 600 ui si medicii sugereaza o doza de pana la 1000 ui daca ai deficienta. Depasirea cu regularitate a DZR de vitamina D poate cauza pietre la rinichi si a fost asociata in unele cazuri cu deces prematur.

Este o linie foarte subtire intre prea putina si prea multa vitamina D, asa ca ai grija.

3. Acidul Folic

Lapte, cereale si calciuEste foarte usor sa acoperi DZR pentru acidul folic incluzand in dieta ta legume cu frunze verzi, fructe, alune si nuci. Si painile bogate in cereale si alte produse pe baza de cereale te ajuta sa iti atingi scopul. Atentie sporita pentru femeile care au nascut de curand sa nu depasiti doza de acid folic.

Prea mult acid folic creste riscul de cancer la adultii in varsta, barbati si femei, asa ca aveti grija sa cititi cu atentie etichetele suplimentelor alimentare si ingredientele alimentelor consumate.

4. Calciu

Daca nu cumva traiesti in padure, sigur esti constient de fatul ca ai nevoie de calciu pentru a avea oase sanatoase, mai ales pentru femei. Expertii ne asigura ca 600 miligrame de calciu pe zi sunt suficiente pentru o persoana obisnuita si e nevoie de 1000-1200 de miligrame pentru femeile aflate la menopauza. Dar calciul poate fi dauntor pentru rinichii tai.

Aportul excedentar de calciu nu iti ajuta cu nimic si in plus de asta te poti trezi cu pietre la rinichi, deoarece organismul uman proceseaza in jur de 600 de milicrame de calciu intr-o zi.

Cantitatile suplimentare de calciu se pot aduna in sange si atunci cand sunt eliminate prin intermediul urinei, pot cauza pietre la rinichi.

Desi cei mai multi dintre noi cred ca “mai mult e mai bine”, s-ar putea sa nu fie bine in cazul vitaminelor. Verifica dozele recomandate pentru fiecare vitamina si ai grija sa nu le depasesti in mod constant.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.