Colesterol ridicat – iata un diagnostic des intalnit in zilele noastre. Colesterolul ridicat este una dintre cauzele bolilor de inima. Dar ce este pana la urma colesterolul?
Colesterolul este o substanta produsa de ficatul uman. Corpul produce colesterol pentru a construi acizii necesari digestiei. Se presupune de asemenea ca are rol de construire si reparare a celulelor. De asemenea are influenta in procesul de producere al hormonilor estrogen si testosteron. Majoritatea persoanelor afectate de colesterol ridicat nu au auzit niciodata de aceasta substanta si habar nu au care e rolul ei in organism.
Colesterolul are o importanta mare in organismul uman. Dar in ce mod se transforma aceasta substanta in ceva daunator? Ca orice altceva, colesterolul face treaba buna doar in anumite limite. Daca aceste limite sunt maximizate (colesterol ridicat) colesterolul se transforma in ceva nociv. Colesterolul ridicat blocheaza arterele, iar consecinta ar fi reprezentata de atacuri cerebrale si de cord. Statisticile au demonstrat ca aproximativ 500.000 de cetateni americani mor din cauza bolilor de inima. O data diagnosticat cu un colesterol ridicat, daca treci la actiune poti reduce cu 40% riscul unui atac de cord.
Simptome
Pentu majoritatea pacientilor este o surpriza cand afla ca nu exista semne vizibile ale unui colesterol ridicat. E nevoie de o analiza a sangelui pentru determinarea nivelului de colesterol. Totusi, daca ai anumite simptome adiacente e posibil sa ai si colesterol ridicat. Printre simptome se numare boala coronara, vasculara sau atacul de cord.
Cum sa scazi nivelul colesterolului
Daca testele arata ca nivelul colesterolului este ridicat, medicul tau iti va recomanda sa iei masuri imediat. In functie de cat de grava este situatia, iti poate recomanda o alimentatie speciala si miscare sau medicamente. Per total, pacientul ar trebui sa aiba o alimentatie cu un continut redus de colesterol pe termen lung. O alimentatie cu un continut redus de colesterol include pui fara piele, carne de vaca slaba, peste, fructe, legume, cereale integrale si lactate degresata.
Mancarurile ar trebui sa fie pregatiete la abur, pe grill, fierte sau coapte. Alimentele prajite trebuie evitate.
Testele care iti determina nivelul colesterolului ar trebui efectuate o data la 3 ani pentru oamenii sanatosi. Pacientii care au un colesterol ridicat trebuie sa faca teste mai frecvent pentru a vedea daca dieta si medicatia dau rezultate.