Sfatul nr.1 pentru o alimentatie sanatoasa
Incepe prin a consuma mai multe gustari sanatoase in locul celor bogate in calorii. Incet si treptat, ar trebui sa ai in casa mai multe fructe si gustari sanatoase decat obisnuitele “gunoaie alimentare”. De exemplu, sa inlocuiesti o parte din pungile de cipsuri sau obisnuitele ciocolatele, cu trei tipuri de fructe, de exemplu mere, portocale si struguri. Sau, pur si simplu incepeti prin inlocuirea gustarilor nesanatoase cu produse alternative, asa cum sunt fulgii de ovaz, alunele sau iaurtul.
Sfatul nr.2 pentru o alimentatie sanatoasa
Atunci cand cumperi alimentele, inceraca sa stai mai mult timp pe culoarele exterioare. Acolo vei gasi mancarea sanatoasa, cum sunt fructe proaspete, peste si legume, care, prin natura lor, au mai putine grasimi si colesterol, si nu au fost indopate cu zahar, sare sau alti conservanti care doar vor adauga kilograme in plus.
Sfatul nr.3 pentru o alimentatie sanatoasa
Incepe prin a citi etichetele alimentelor pe care le consumi. Alimentele care au mentionat pe eticheta “slab in grasimi” sau “fara zahar”, nu sunt intotdeauna cea mai sanatoasa alegere. De multe ori, produsele ce au un continut redus de grasimi ar putea contine multa sare sau, daca au un nivel scazut de zahar, ar putea fi bogat in grasimi. Incepe prin a citi informatiile nutritionale inscrise pe spatele cutiei sau pe spatele pungii.
Este adevarat ca e destul de greu sa citesti eticheta fiecarui produs atunci cand esti la cumparaturi. Cea mai buna cale este sa incepi prin a citi etichetele produselor si gustarilor preferate pe care le ai acasa. Curand, iti vei da seama singur de diferentele dintre cantitatile de sare, carbohidrati, zahar si calorii din produsele pe care le cumperi. Urmatorul pas este sa incepi, treptat, sa cumperi alte alimente decat cele pe care le achizitionai de obicei, si sa cauti produse alternative –cele care au un continut redus de calorii, sare si grasimi.
Nu te lasa pacalit de numarul fals al caloriilor
“Toata lumea calculeaza gresit numarul de calorii din alimente” spune dieteticianul Claire LeBrun. “Uneori, pana si eu o fac; trebuie sa te uiti la numarul de calorii inscris in dreptul gramajului (pentru a sti cate calorii revin unei portii)”. Capcana informatiilor nutritionale in care cad majoritatea consumatorilor este numarul de calorii pe cantitate. Majoritatea cumparatorilor presupun ca numarul caloriilor mentionat pe eticheta alimentului reprezinta numarul total de calorii al intregului aliment, nestiind ca, de fapt, este vorba de caloriile dintr-o singura portie – atentie mare.
Sfatul nr.4 pentru o alimentatie sanatoasa
Fa-ti un obicei sanatos din a alege cantitati moderate de alimente. Daca ai pus in farfurie o portie de orez care nu ti-ar incapea in causul palmei, atunci, cantitatea de orez este prea mare. Aceasta tehnica de a masura cupalmacantitatitatea de alimente care pe care le pui pe o farfurie este o foarte. Unele persoane folosesc marimea pumnului pentru a masura. Marimea pumnului sau a palmei este echivalenta cu 250 ml.