Painea integrala – un aliment pentru scaderea naturala in greutate

Probabil cunosti faptul ca graul integral este cel mai bun tip de grau, insa, doar pentru ca painea noastra are o culoare maro, nu inseamna neaparat ca aceasta este preparata din grau integral. Chiar daca eticheta produsului mentioneaza ca prim ingredient “faina integrala de grau”,  aceasta paine s-ar putea, totusi, sa nu fie produsa din grau integral.

Esti confuz ? “Graul” mentionat pe eticheta se refera strict la cereala din care provine faina. Orice produs facut din faina de grau – chiar si painea alba – poate contine in denumirea sa “graul” si poate mentiona “faina de grau“ ca ingredient. ( Culoarea maro provine adesea din colorantul de caramel).

Ii mint producatorii pe consumatori ? Nu.  Dar practicile lor de etichetare induc in eroare? Noi asa credem. A fi informat te va proteja sa nu fi indus in eroare. Invatand cum stau lucrurile, te va ajuta sa alegi painea potrivita.

In mod eronat, inca multe persoane cred ca painea ingrasa. Dimpotriva, painea poate fi cel mai bun prieten al tau in lupta cu grasimile. Painea, prin natura sa, este saraca in grasimi si bogata in fibre. Deoarece este atat de versatila, vei putea manca mai multe portii pe zi, in loc sa consumi alte preparate bogate in calorii. Atat timp cat nu ungi feliile cu produse grase si nu adaugi diverse umpluturi, painea te poate ajuta sa slabesti.

De fapt, studiile au dovetit ca persoanele care consuma intre 8 si 12 felii de paine pe zi, continua sa piarda din greutate, atat timp cat dieta lor este saraca in calorii. Smecheria este sa nu ungi painea cu unt sau margarina. Folositi un pic de ulei de masline, atat pentru gust cat si pentru sanatatea inimii.

Beneficiile aduse sanatatii

Painea integrala este buna pentru tine din mai multe motive.  Este bogata in carbohidrati complecsi, saraca in grasimi saturate, este o sursa de proteine si un depozit de nutrienti si fibre, un mic cosmos din ce ar trebui sa contina dieta ta.

Pentru a intelge de ce este atat de speciala painea integrala, trebuie sa intelegi structura graului integral. Sunt trei straturi ale graului: endospermul, germenii si taratele (invelisul exterior). Cand faina de grau integrala este macinata (rafinata), pentru a face faina alba, germenii interiori si invelisul exterior sunt indepartati, lasand doar endospermul. Din pacate, mai mult de jumatate din fibrele graului sunt in invelisul exterior, impreuna cu trei sferturi din vitaminele si mineralele germenilor.

In afara de nutrienti, procesul de rafinare indebarteaza si componentele non-nutrientilor (fitoestrogeni, acizi fenolici, oryzanol si lignani ), care pot avea efecte benefice, reducand riscul de cancer si bolile de inima. Un studiu facut pe mai mult de 74 000 de femei pe o perioada de 12 ani, a aratat ca femeile care mananca mai multa paine integrala se ingrasa mai greu decat cele care mananca mai putina.

Ceea ce procesul de rafinare indeparteaza, producatorii incearca sa adauge din nou. Vitamina B -tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic – si fierul sunt puse inapoi pentru a imbogati produsele de panificatie.

Alegere si depozitare

Cheia alegerii unei paini integrale este sa fi sigur ca pe eticheta este mentionat “100% grau integral”. Daca nu apare cuvantul “integral” pe ea, nu vei avea parte de beneficiile oferite de germenii si invelisul exterior.

Dar despre painea cu cereale integrale? Arata si suna sanatos, dar faina rafinata poate fi ingredientul principal. Singura ta aparare in a nu fi pacalit este sa citesti atent eticheta. Daca vrei 100% grau integral, atunci doar graul integral ar trebui sa fie mentionat. Daca vrei paine cu cereale integrale, atunci alege una in care graul integral este primul scris in lista ingredientelor. Atunci vei sti ca acest ingredient este cereala predominanta.

Painea integrala de secara nu contin intodeauna 100% secara integrala. Din nou, verificati eticheta. Painea integrala de secara pare sanatoasa, dar este doar o forma de paine de secara cu caramel si melasa adaugate. Ambele, painea de secara si integrala de secara sunt facute din faina rafinata, deoarece painea de secara 100% integrala este prea densa. Daca o poti gasi,cauta painea facuta din secara “necernuta” si grau integral.

Verifica termenul de valabilitate al painii inainte sa o cumperi. Multe dintre painile integrale duc lipsa de conservanti care le prelungesc prospetimea. Pentru a preveni invechirea painii, lasa la temperatura camerei, bine ambalata, cantitatea pe care o consumi intr-o zi sau doua. Restul painii depoziteaz-o in congelator. Ia atatea felii cat ai nevoie, lasa-le la temperatura camerei si se vor dezgheta rapid. Nu recongela painea – se va invechi si mai repede.

Daca vedeti mucegai pe paine, aruncati intreaga bucata si punga in care a fost tinuta. Mucegaiul, de obicei, incepe ca un puf sub forma de floare. Nu poti salva painea care are mucegai, deoarece sporii de mucegai se inprastie repede in alimentele moi. Nu inspirati aerul din punga, ati putea inhala spori.

Preparare si sfaturi pentru servire

Nu trebuie sa te recurgi la slalomul printre rafturi, investigand in detaliu fiecare eticheta a fiecarui produs, cautand painea ideala. O poti fabrica singur. Nimic nu poate fi mai proaspat si mai gustos. Faptul ca nu stii cum sa coci o paine sau ca nu ai timp pentru asta, nu mai reprezinta o scuza daca iti iei o masina de facut paine. Pentru ca painea sa creasca perfect, cauta faina de grau integral, care contine mai mult gluten. Adauga lapte praf degresat pentru un plus de proteine si calciu. Adauga germeni de grau pentru mai multe fibre si nutrienti.

Fa-ti un serviciu si inlocuieste painea alba. Serveste, mai bine, o felie de paine din cereale integrale.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.