Daca doriti ceva cu adevarat dulce, si nu va multumiti cu un fruct obisnuit, alegeti un ananas. Este unul dintre cele mai dulci fructe si are mai putine calorii decat deserturile preparate cu mult zahar si faina din belsug.
Desi ananasul din Puerto Rico, Mexic sau de oriunde altundeva este mai ieftin, nu este nici pe departe atat de suculent si savuros ca cel din Hawaii. Dar toate tipurile de ananas au aceleasi caracteristici: un gust dulce exceptional si un continut ridicat de fibre.
Beneficiile aduse sanatatii
Serveste ananasul la desert si nimeni nu se va plange de lipsa dulciurilor Acesta este doar unul dintre benificiile acestei delicatese. Mai mult decat atat, fibrele pe care le contine iti vor da o senzatie de satietate si te vor ajuta sa te mentii in forma. Ananasul este calea dulce prin care primesti mangan; acesta este unul dintre mineralele care iti intaresc oasele si te protejeaza impotriva celor mai obisnuiti si mai periculosi radicali liberi (radicalii superoxide care produc deficitul de fluid sinovial, lubrifiant pentru incheieturile corpului), prin rolul sau in enzima antioxidanta superoxid dismutaza (SOD). Consumand zilnic 3 felii de ananas, depasesti cantitatea zilnica recomandata de mangan cu 30%. Primesti, totodata, o cantitate suficienta de cupru si tiamina, plus o treime din necesarul de vitamina C.
Vitamina C este un antioxidant, dar te va ajuta sa-ti pastrezi sitemul imunitar in cea mai buna forma, marindu-ti rezistenta impotriva racelii, a gripei si altor boli infectioase. Ananasul proaspat contine o enzima numita bromelaina, care ajuta digestia si ajuta prevenirea inflamatiilor si balonarilor. Unii specialisti sugereaza consumul ananasului ca pe o gustare separata, astfel incat cantitatea de bromelaina primita sa nu se epuizeze digerand alte produse consumate la aceeasi masa; in acest fel, vei beneficia de cel mai bun anti-inflamator posibil.
Alegerea si depozitarea
Cand alegi ananasul, uita de toate celelalte trucuri folosite pana acum pentru a gasi produsul perfect; lasa-ti simtul mirosului sa te ghideze. Ananasul copt emana o aroma dulce la baza fructului, mai putin atunci cand este tinut intr-un loc rece. Culoarea nu te poate ajuta foarte mult atunci cand alegi fructul, intrucat culoarea ananasului copt difera in functie de soiul acestuia. Nu te baza pe faptul ca daca ai putut smulge o frunza din mijlocul cozii fructului acesta va fi copt. Poate, foarte bine, sa fie putrezit.
Alege un ananas mare care pare greu pentru marimea sa, semn ca este zemos si are multa pulpa. “Solzisorii” ar trebui sa fie departati de fruct. Un ananas copt este putin moale cand il strangi usor cu mana.
O data ce ai ales un ananas, fi sigur ca nu se va indulci mai mult de atat. Nu foloseste la nimic daca il lasi “sa se coaca”acasa. Doar va putrezi.
Preparare si sfaturi pentru servire
Trucuri pentru a manui ananasul: taiati ambele capete ale fructului, apoi folositi un cutit ascutit pentru a indeparta coaja longitudinal. Asigurat-va ca indepartati toti “solzisorii”. Taiati fructul in patru bucati si indepartati cotorul de pe fiecare dintre bucatile taiate. Sau puteti taia fructul in patru si sa indepartati miezul lemnos fara a decoji fructul. Puneti apoi la frigider bucatile taiate.
Incercati frigaruile cu fructe pentru un desert unic: insiruiti pe scobitori lungi bucati de ananas, capsuni si alte fructe. Sau puneti pe gratar ananas si legume insirate pe scobitori lungi. Serviti-le apoi pe un pat de orez brun si fasole pentru un rezultat inedit; aceasta este alternativa minunatata a unui fel de mancare pe baza de carne.
Ananasul proaspat contine o enzima numita bromelaina, care dizolva proteinele, nepermitand gelatinei sa se inchege. Inlocuiti-l cu ananasul la conserva.
Nu uita ca ananasul este solutia sanatoasa atunci cand iti este pofta de ceva dulce, si te poate ajuta sa iti respecti planul de pierdere in greutate, inlocuind deserturile bogate in calorii.