3 Inlocuitori nesanatosi ai alimentelor care promit pierderea riscanta in greutate

inlocuitori alimentariAtunci cand hotarati sa urmati o dieta sanatoasa, este posibil sa recurgeti la consumul unor diverse produse ce inlocuiesc alimentele, fapt care poate duce la o scadere nesanatoasa in greutate si chiar sa dauneze corpului. Adesea folositi atat pentru alungarea poftei de mancare cat si pentru a va ajuta sa mancati mai putin, inlocuitorii alimentelor, desi contin mai putine  calorii, nu sunt recomandati.

Asa cum se mentioneaza in fiecare dieta, solutia care asigura un regim sanatos si o pierdere in greutate de durata este moderatia.

1. Inlocuitori pentru sare

Continand un nivel ridicat de inlocuitori ai sarii, cinele dietetice pregatite din produse congelate si alte preparate ce contin putine calorii, ofera adesea o portie semnificativa din doza zilnica recomandata de sare. Asa cum USDA sugereaza, aportul zilnic de sare trebuie limitat la nu mai mult de 2 grame ( sau o lingurita ) consumate zilnic, o singura cina preparata din produse congelate putand ajunge la 80% din aceasta cantitate. De asemenea, versiunile dietetice ale multor supe pot contine un nivel ridicat de sare sau inlocuitori ai acesteia, care au potentialul de a mari considerabil aportul zilnic de sare.

Doar arucand o privire la numarul de calorii de pe eticheta unui produs alimentar dietetic nu este suficent, in special daca dieta ta include alimente prelucrate in mod regulat. Trebuie sa se ia in considerare si cantitatea de sare din produs. Sarea este adaugata in alimente pentru a spori gustul, mai ales in cazul produselor de dieta. Pentru produsele alimentare puternic prelucrate, producatorii vor mari adesea nivelul de sare cu mai mult de 150%.

Avand un gust metalic si cu potentialul de a afecta sanatatea persoanelor cu tensiune arteriala mare, inlocuitorii sarii ar trebui folositi cu moderatie, in special daca vei consuma alimente dietetice prelucrate, ce au un continut ridicat de sare.

2. Indulcitorii

In loc sa folositi zaharul cu moderatie, este usor sa va creati un obicei din a folosi foarte multi indulcitori. Doar pentru ca indulcitorii nu au acelasi aport de calorii precum zaharul, acest fapt nu justifica folosirea lor in exces.

Inclus in produse precum guma de mestecat, bauturile racoritoare si deserturile coapte, indulcitorul Acesulfame-K s-a dovedit a fi sigur cand este consumat in cantitati limitate. Insa, consumand alimente “fara zahar” in cantitati mari,  poate duce la cresterea consumului de Acesulfame-K, ceea ce dauneaza sanatatii.

Indulcitorii Aspartame, care sunt des intalniti in bauturile dietetice, sunt o alta imitatie a zaharului care ar trebui consumate cu moderatie.  Absenta caloriilor din indulcitoarele bauturilor dietetice nu este un motiv de abuz.

3.  Colorantii alimentari

Retetele alimentelor sarace in calorii apeleaza adesea la colorantii alimentari pentru a spori culoarea si pentru a le face sa semene cu preparatele adevarate. De exemplu,  suntem obisnuiti sa consumam oua, care au culoarea galbena; unele retete vor apela la adaugarea unui colorant alimentar galben pentru ca reteta sa aiba un aspect mai sanatos si mai placut.

Desi folosirea colorantilor alimentari este o practica obisnuita si, in general, sigura, adaugarea colorantilor in alimentele pe care le consumati trebuie facuta cu moderatie.  Mai mult decat atat, colorantii alimentari au un  impact nul asupra gustului alimentelor, asa cum toate retetele pot fi preparate fara utilizarea acestora.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.