Din familia citricelor fac parte fructele precum grapefruitul, lamaia, limeul, mandarinele si portocalele. Se consuma de preferinta proaspete si au un continut ridicat de vitamina C, o paleta larga de nutrienti si fito-chimicale cu ar fi pectina sau naringerinul. Cand sunt consumate crude, acestea sunt o sursa importanta de fibre. Adaugand citricele la dieta zilnica iti poti imbunatati metabolismul, iti poti mari capacitatea de a arde grasimile in acest fel citricele fiind folosite ca adevarate arme in lupta cu kilogramele in plus.
Se stie foarte bine ca se pot manca cantitati foarte mari de alimente fara a consuma multe calorii daca acestea sunt bogate in fibre si apa. Pe langa calitatile racoritoare pentru trup si minte, citricele sunt recunoscute pentru numeroasele beneficii aduse sanatatii.
Cum te ajuta citricele sa slabesti?
Conform cercetarilor in domeniu, vitamina C si naringeninul gasite din abundenta in citrice ajuta foarte mult la arderea grasimilor.
Vitamina C
Vitamina C reduce eficienta grasimilor. Aceasta reduce in dimensiune si dilueaza grasimile. Diluand grasimile, acestea devin mai putin eficiente si mai usor de eliminat din sistemul tau. Vitamina C lucreaza si asupra depozitelor de colesterol, arzandu-le si in acest fel prevenind formarea de noi de puneri de colesterol pe vasele de sange.
Naringeninul – Un fitonutrient prezent in citrice
Citricele au ca ingrediente principale pigmenti vegetali solubili denumiti generic flavonoizi. Dintre toti acesti flavonoizi, cel mai abundent este naringeninul, un compus alcalin natural al tuturor citricelor, dar gasit cu precadere in cantitati mari in grapefruit, portocale si rosii.
Naringeninul are un efect bioactiv pozitiv asupra sanatatii umane, fiind un agent distrugator de grasimi (agent de slabire), antioxidant, anti-inflamator, cu rol de accelerare a metabolismului si un excelent imunomodulator.
In anul 2006, un studiu al Departamentului de Citrice din Florida al Clinicii Scripp din California a demonstrat ca prin adaugarea a 120 ml de suc de grapefruit sau a jumatate de grapefruit la fiecare masa s-a obtinut o scadere in greutate a participantilor de aproximativ 1.5 kg pe saptamana fara a se modifica dieta acestora in vreun alt fel. Cercetatorii sunt de parere ca naringeninul din grapefruit a ajutat ficatul sa reduca nivelul de colesterol si a ajutat la reglarea nivelului de insulina, acesti factori avand un rol foarte important in scaderea in grautate a subiectilor studiului.
Obezitatea este parte principala a sindromului metabolic, caracterizat de asemenea si de hipertensiune, nivelul ridicat al colesterolului in sange si dereglari ale nivelurilor de glucoza si insulina din organism.
Naringeninul – foarte eficient in reducerea si pastrarea greutatii
Institutul de Cercetare Roberts de la Universitatea de Vest din Ontario, Canada, a efectuat un studiu pe soricei care au fost impartiti in patru grupuri. Primul grup a primit o dieta sanatoasa normala. Al doilea grup a fost hranit cu alimente bogate in grasimi si calorii. Al treilea si al patrulea grup au primit o dieta bogata in grasimi si calorii impreuna cu un supliment alimentar bogat in naringenin.
Dupa doar patru saptamani, soarecii din al doilea grup au devenit obezi. In plus, eu ai devenit intoleranti la insulina si glucoza. Insa grupurile care au primit aceeasi dieta, dar si suplimentul de naringenin, au avut rezultate mult mai bune. Desi au primit aceleasi cantitati de grasimi si calorii, acesti soricei nu s-au ingrasat la fel ca cei din al doilea grup si nici nu au dezvoltat sindromul metabolic. De fapt, nivelul trigliceridelor si al colesterolului chiar a scazut. Au continuat sa metabolizeze glucoza in mod normal si nu au dezvoltat rezistenta la insulina. La finalul studiului s-a descoperit ca naringerinul a tintit lipidele fara sa afecteze absorbtia caloriilor sau a grasimilor benefice.
S-a observat de asemenea, ca naringeninul folosit in concentratii mai mari decat cele naturale, determina ficatul sa arda grasimile in loc sa le depoziteze. Aceste efecte au fost independente de aportul caloric, deoarece ambele grupe de soareci au mancat exact aceleasi cantitati si feluri de alimente. Nu a fost nevoie de reducerea portiilor sau a suprimarii apetitului, tactici folosite frecvent in slabire.
In concluzie, s-a demonstrat ca naringeninul metabolizeaza lipoproteinele hepatice de densitate redusa, imbunatateste toleranta la glucoza si insulina si previne obezitatea cauzata de dietele bogate in grasimi.