Mancatul impulsiv este o dereglare a obiceiurilor alimentare care afecteaza foarte multe persoane. Deoarece nu primeste aceeasi atentie ca si anorexia sau bulimia, majoritatea persoanelor care sufera de mancat impulsiv nu sunt constiente de pericolele asociate cu acest comportament si de cele mai multe ori nu isi dau seama ca au o problema.
Mancatul impulsiv consta intr-o dorinta foarte mare de a manca, foarte greu de controlat, adesea insotita de sentimente negative. Oamenii care sufera de acest lucru au tendinta de a manca cantitati impresionante de mancare la o singura masa, in acest fel simtind ca au ameliorat din durerea resimtita. Dupa ce o persoana mananca impulsiv, de obicei este cuprinsa de sentimente de rusine sau vina, sentimente care, cel mai adesea, conduc la o repetare a comportamentului nesanatos, astfel intrand intr-un cerc vicios.
Aceasta dereglare nu trebuie sa puna stapanire pe tine. O poti controla foarte usor printr-un efort constient si consistent. Mai jos ai de la noi cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens.
Identifica motivul pentru care vrei sa te idopi
Mancatul impulsiv este de obicei un mod de a infrunta sentimentele dureroase. Consumand cantitati mari de mancare, de fapt iti “indesi” sentimentele negative cat mai jos pentru a suporta mai bine durerea. Mancatul impulsiv te va face sa te simti mai bine pentru un timp scurt, este o solutie pe termen scurt ale unei probleme mult mai mari.
Infrunta durerea de care suferi
Gaseste sursa durerii tale. Ai suferit o trauma? Esti abuzat in vreun fel? Determinand cauza mancatului impulsiv este un factor cheie in eliminarea acestui comportament. Odata ce reusesti sa iti infrunti durerea, poti sa incepi sa o elimini, in acest fel scapand si de mancatul impulsiv.
Dezvolta metode pozitive
In loc sa reactionezi automat la emotiile tale mancand in cantitati mari, incearca sa iti concentrezi atentia intr-o directie diferita. De exemplu: practica exercitii fiziece, vizieteaza un prieten, apuca-te de un curs de yoga sau dezvolta un nou hobby. Acest tip de activitati te ajuta sa iti reglezi atentia intr-un mod pozitiv si sa iti administreazi sentimentele intr-un mod pozitiv.
Ia o pauza
Cand simti ca nu mai poti si trebuie sa mananci ceva, forteaza-te sa iei o pauza si asteapta cel putin 15 minute pana sa mananci ceva. In timpul acestei pauze, incearca alte metode de infruntare a sentimentelor tale care nu implica mancatul. La sfarsitul celor 15 munute s-ar putea sa iti dai seama ca nu ai nevoie sa mananci ca sa te simti mai bine.