Alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii

Alimentatie sarcinaCel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine si bebelusul tau este pornesti cu o dieta sanatoasa si echilibrata. In acest fel nu va trebui sa faci decat mici schimbari pe perioada sarcinii.

Primul trimestru

Daca iti este foarte greu in primul trimestru sa te tii de o dieta echilibrata, stai linistita, nu esti singura. Datorita senzatiei de greata din aceasta perioada, unele femei vor manca aproape tot timpul si vor castiga foarte mult in greutate. Altele insa vor avea probleme cu mancatul si pot slabi foarte tare.

Prevenirea malnutritiei si deshidratarii va fii principala ta problema in primul trimestru al sarcinii.

Caloriile

Cand esti insarcinata ai nevoie sa consumi 300 de calorii in plus in fiecare zi mai mult decat de obicei. Cea mai buna cale de a observat ca trebuie sa mananci este sa iti asculti organismul atunci cand iti este foame. Ar trebui sa incerci sa mananci cat mai multe mancaruri posibil din baza piramidei alimentare.

Daca nu castigi destul in greutate, incearca sa mananci mese mai mici si sa incorporezi mai multa grasime in alimentele consumate. Ar trebui intotdeauna sa manaci cand simti ca iti este foame, deoarece acum mananci pentru 2 persoane.

Calciu

Cam pe la inceputul celui de-al doilea trimestru o sa ai nevoie de minim 1500 mg de calciu zilnic pentru oasele tale si ale bebelusului, echivaland cu 1 litru de lapte. Calciul este absent din dieta multora. Pe langa lapte, alte surse excelente de calciu sunt produsele lactate, sucurile bogate in calciu si chiar tabletele cu calciu.

Fibre

Fibrele ajuta la prevenirea constipatiei, care este o problema comuna in timpul sarcinii. Fibrele se gasesc in cantitati mari in cerealele integrale, fructe si chiar si in unele legume. Suplimentele naturale cu fibre sunt, de asemenea, foarte bune in timpul sarcinii.

Proteine

Daca nu urmezi o dieta vegetariana stricta, proteinele ar trebui sa fie suficiente in dieta unei femei normale sanatoase.

Fier

Majoritatea femeilor isi vor incepe sarcina cu o mica deficienta de fier in organism. Surse excelentr de fier sunt legumele cu frunze inchise la culoare (spanacul) si carnurile. Suplimentele care contin fier ar trebui evitate deoarece acestea pot cauza simptome interne cum ar fii crampele, constipatia sau diareea.

Vitamine

In mod normal ar trebui sa iti asiguri necesarul de vitamine din alimentele consumate in timpul sarcinii. Acidul folic este cea mai importanta dintre ele, dar intotdeauna consulta-te cu medicul tau inainte sa iei alte vitamine, suplimentare alimentatiei.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.