Adesea untul a fost asociat cu alimentele care ar trebui evitate intr-o alimentatie sanatoasa si mai ales pentru a nu adauga un kilograme in plus. Este oare untul atat de periculos pentru organismul nostru?
Nu toate alimente ce contin grasimi produc exclusiv efecte negative asupra organismului. Consumul de unt are numeroase efecte benefice care il recomnda il alimentatie. Spre exemplu untul contine lecitina, ceea ce este important pentru metabolismul colesterolului. De asemenea untul protejeaza copiii si persoanele in varsta de infectii gastro-intestinale.
Iata inca trei motive sa folosim untul in alimentatia noastra:
- Untul are un continut bogat in vitaminele A, D, K si E, iar vitamina A este mai usor de asimilat din unt decat din alte alimente;
- Consumul de unt protejeaza organismul impotriva actiunii radicalilor liberi si lupta impotriva slabirii arterelor, deoarece contine antioxidanti;
- Untul este o sursa de vitamina K2, care se mai gaseste si in carnea de organe sau icre de peste si care care are un rol important in tratarea artritei, osteoporozei, cariilor dentare, tuberculozei si astmului.
A consuma nu trebuie confudat cu excesul. Mai ales in cazul untului, consumul in cantitati mari poate duce la cresterea in greutate. Alegeti un unt cu putina grasime si mai ales nesarat si adaugati-l pe alocuri in alimentatie.