Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic se gaseste in numeroase alimente pe care le consumam zilnic si este esentiala pentru o functionare buna a organismului.
Rolurile vitaminei C sunt:
* ajuta organismul sa produca colagen, o proteina importanta care creeaza tesuturile noi si in acest fel se pot vindeca organele afectate din corp la un moment dat.
* are rol de antioxidant, ceea ce inseamna ca blocheaza reactiile adverse produse de radicalii liberi ce apar in momentul in care corpul nostru transforma alimentele in energie.
Corpul uman nu poate produce vitamina C pe cont propriu – asa ca re nevoie sa extraga aceasta vitamina din alimentatia zilnica.
Printre simptomele deficientei de vitamina C se numara:
– anemia (vitamina C ajuta in absorbtia fierului)
– sangerari nazale
– tendinta de ranire usoara
– pielea uscata
– inflamarea gingiilor
– imunitate scazuta in fata infectiilor
– risc mare de aparitie a cancerului
– probleme legate de plamani
Cantitatea medie de vitamina C necesara unui adult este de 80-100 mg pe zi. Organismul nu poate depozita vitamina C, orice exces va fi eliminat prin excretie, asa ca aceasta cantitate recomandata trebuie asigurata zilnic pentru o sanatate buna.
Sunt multe alimente ce contin vitamina C. Majoritatea fructelor si legumelor contin vitamina C. Alimentele coapte complet contin mai multa vitamina C decat cele crude. Iata cateva exemple de alimente bogate in vitamina C:
– patrunjel
– broccoli
– ardeiul
– capsunile
– portocalele
– sucul de lamaie
– conopida
– varza
– semintele de mustar
– varza de Bruxelles
Asa ca ar fi bine sa te asiguri ca ai un aport suficient de vitamina C pentru o sanatate de invidiat.