Adeseori consumam alimente si bauturi care ne streseaza organismul si ne suprasolicita corpul.
Am alcatuit o lista a primelor 10 alimente toxice pe care le consumam aproape zilnic. Din fericire exista metode variate pentru a reduce cantitatile consumate si pentru a ne mentine o viata sanatoasa si echilibrata.
Proaspat prajita
In fiecare zi ne “cafeinizam” organismul pana ajungem la o stare de psihoza. Sigur, e o metoda excelenta de a ne mentine concentrati in timpul sedintelor plictisitoare, dar de fapt cofeina este un stimulant ce creste zaharul in sange si cantitatea de adrenalina din corp. Obiceiul de a bea cafea va determina o suprasolicitare a excretiei de adrenalina, corpul va deveni obosit si va avea nevoie mereu de o noua doza. Desi pare greu la inceput, incercarea de a consuma o singura cafea pe zi va fi benefica, ea poate fi inlocuita cu o varianta mult mai sanatoasa: ceiul verde.
Supradoza de carbohidrati
Painea este un produs de baza in obiceiurile alimentare moderne. Mancam paine dimineata, la amiaza si seara fara sa ne gandim la efectele negative pe care le-ar putea avea asupra organismului. Daca digestia buna este compromisa din cauza ca mancam prea mult zahar sau bem prea multa cafeina, cerealele partial digerate pot ajunge in circulatia sanguina si pot provoca oboseala si dureri de cap, indigestia, aspect neplacut al pielii si depresii. Prea multa drojdie poate dauna echilibrului bacterian din stomac si pot incuraja infectii cu Candida. Pentru o viata sanatoasa se recomanda reducerea cantitatii de paine consumata si ar trebui sa se manance produse din cereale integrale, care contin mai putina drojdie.
Razboiul Cola
Care-i chestia cu bauturile acidulate reci? Sunt pline de zahar, care ataca dintii si ne da peste cap nivelul zaharului din sange. Ah, tu bei versiunea dietetice, nu? Chiar si asa ar trebui sa te opresti imediat! Bauturile dietetice acidulate stimuleaza glucoza din sange si ne sporesc pofta de mancare, fara sa mai vorbim de efectul nociv al indulicitorilor artificiali din aceste bauturi. Aspartamul a fost legat de diferite forme de cancer, caderea parului, depresie, dementa, tulburari comportamentale si epilepsie. De fapt, ar trebui sa renunti imediat la toti indulcitorii artificiali, iar corpul tau va fi recunoscator. Daca insisti sa consumi bauturi carbogazoase, bea apa minerala, dar asigura-te ca nu bei in timpul mesei, deoarece secretia de acid gastric va fi diminuata si digestia va avea de suferit.
Cine a mancat toate placintele?
Cui nu-i plac placintele? Se fac repede, usor si sunt realmente gustoase. Placintele nu sunt chiar ceea ce par, sunt de fapt doar calorii goale, grasimi saturate si zahar; toate acestea supun ficatul unor mari tensiuni, iar kilogramele in plus incep sa apara. In concluzie, te poti bucura din cand in cand de asemenea produse, doar la ocazii speciale.
Mancare la conserva
In timp ce alimentele la conserva sunt convenabile pentru cei aflati pe fuga, totusi metalele din care sunt facute conservele ne pot ataca organismul. Alimentele acide precum fructele pot ataca metalul, iar alimentele grase pot absorbi reziduurile toxice. Ficatul nostru nu are capacitatea de a scapa de aceste toxine si din aceasta cauza pot aparea probleme cu absorbtia de minerale. Alimentele la conserva sunt deseori procesate la temperaturi foarte inalte si isi pierd elementele nutritive. Daca esti obligat sa manaci alimente conservate, alege niste branduri organice care au conserve ce nu permit trecerea metalului in produsul conservat. Totusi cea mai buna variata ar fi produsele proaspete.
Carne procesata?
Cantitatea de sare din carnea procesata ne poate dezechilibra cantitatea de fluide din organism, poate duce la pierderea unor minerale cum ar fi magneziul, minerale ce sunt fundamentale pentru reactii chimice in corp. Un aport mare de sare poate duce la probleme de hipertensiune, balonari si boli de rinichi. Carnea procesata are de cele mai multe ori cantitati mari de acizi grasi saturati, chimicale, hormoni si antibiotice. Poti preveni aceasta situatie printr-un consum de carne slaba, neprocesata, organica. E important de asemenea sa nu consumi carne de mai mult de trei ori pe saptamana.
Branza
Cu siguranta multi dintre voi veti fi de acord ca branza este unul dintre cele mai bune si versatile alimente. Branza maturata este extrem de fermentata si poate duce la cresterea cantitatii de drojdie, care este acida si dificil de digerat. Branza maturata ajuta de asemenea si formarea unui mucus, ce duce la aparitia unor alergii, probleme nazale sau probleme ale pielii cum ar fi eczemele. Celor carora le place branza ar trebui sa se limiteze la branza de capra, aceasta este mai putin acida si are o cantitate mai mica de lactoza (un lucru bun pentru cei care au intoleranta la lactoza).
Castane prajite
Crude, naturale, nesarate – sunt excelente pentru sanatate deoarece contin acizi grasi esentiali care sunt buni pentru piele si pentru creier. Totusi, daca sunt prajite, grasimile bune se transforma in grasimi nesanatoase, pe care organismul nostru nu le poate procesa. Nucile crude de orice fel sunt snack-uri excelente si ne ajuta ficatul in curatarea toxinelor, iar beneficiul ar fi ca organismul va arde in mod eficient caloriile si grasimea nu se va mai acumula.
Cui ii e pofta de ceva prajit?
Desi se pare ca alimentele prajite iti provoaca un anumit comfort momentan, efectele pe termen lung asupra organismului sunt dezastruoase. Prin prajire, moleculele de ulei se destabilizeaza si produc radicali liberi, niste molecule daunatoare ce se aduna in jurul celulor si le ataca. Putem face fata unei cantitati de radicali liberi, dar prea multi pot duce la aparitie unor probleme cum ar fi ridurile premature sau chiar cancer. In locul prajirii, se poate alege gatirea la aburi sau pe gratar sau coacerea – de multe ori mancerea e mai gustoasa asa. Daca esti obligat sa prajesti un produs, alege ulei rafinat de alune, avocado sau ulei de floarea-soarelui extra virgin, deoarece aceste uleiuri rezista la temperaturi mai mari.
Bea si fii vesel
Studiile au demostrat ca o seara in oras are mai multe efecte decat o mahmureala enervanta. Alcoolul ne goleste de nutrienti, in special vitaminele de tip B care sunt esentiale pentru memorie si metabolism, lasandu-ne creierul aproape mort. Nivelul glicemiei creste alarmant, iar ficatul va acumula grasime ce va duce la dezechilibre hormonale ce impiedica detoxifierea. Nu spunem ca nu ar mai trebui sa se consume alcool, dar totul trebuie sa se bazeze pe moderatie. Se recomanda vitamina C inainte de consumul de alcool pentru a ne proteja ficatul; de asemenea un consum mare de apa va preveni deshidratarea si organismul va functiona bine. Daca apare tentatia unui al 4-lea pahar de vin, adu-ti aminte ca efectele adverse vor aparea de abia a doua zi si pe langa paharul de vin poate aparea dorinta de a consuma alimente nesanatoase, iar kilogramele se vor acumula.