Soia, o planta minune sau doar un trend?

Cand soia a aparut in programele de dieta la inceputul anilor ’90 a fost promovata ca fiind un aliment minune. Prevenea cancerul de san, osteoporoza, bufeurile, bolile de inima si cancerul de prostata – dar oare soia chiar putea preveni toate aceste boli, sau erau doar inventii? Studiile recente au demonstrat ca poate unele beneficii au fost exagerate, iar alte cercetari sustin ca soia ar fi de fapt periculoasa.

Unii oameni au fost fascinati de anumite afirmatii cu privire la soia, si din aceasta cauza au facut din aceasta punctul central al alimentatiei lor, ajungand la “supradoza”. “Atunci cand se consuma exagerat un anumit aliment, intotdeauna vor aparea probleme” spune Barb Johnston, dietetician, “e important sa ai o alimentatie echilibrata”. Nu exista nici un fel de substitut pentru o alimentatie sanatoasa, iar persoanele care sunt fermecate de alimentele minune nu isi dau seama de acest lucru.

Studii recente demonstreaza faptul ca asa-zisele beneficii ale plantei de soia sunt exagerari. Studiile anterioare au fost inlocuite cu unele noi care au pus sub semnul intrebarii proprietatile curative ale plantei de soia. In timp ce soia scade riscul aparitiei cancerului la san, nu e suficient ca doctorii sa o recomande a fi consumata.

Noile studii arata ca soia nu scade nivelul colesterolului. Heart Association si-a modificat afirmatiile anterioare cu privire la efectele consumului de soia. Initial recomandase includerea acestei plante in cadrul unei alimentatii sarace in colesterol si acizi grasi saturati. Recent, Heart Association a luat o pozitie neutra deoarece se pare ca soia nu are nici un fel de efect asupra colesterolului.

Si mitul suplimentelor pe baza de soia a cazut. Se pare ca daca se ia un supliment placebo, efectul este exact acelasi ca al unui supliment pe baza de soia. In plus se pare ca produsele de soia pot cauza neregularitati in cazul ciclului menstrual si in productia ovulelor. Cobaii care au fost hraniti cu genistein, un nutriment din soia, au avut probleme de acest gen. In momentul de fata se dezbate problema aparitiei unor efecte similare la oameni.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.