O rosie pe zi…

Se pare ca in curand expresia “un mar pe zi si doctorul nu va veni” va fi inlocuita cu banala rosie. De ce? Rosiile sunt bogate intr-un puternic antioxidant numit licopen. Antioxidantii sunt foarte importanti deocarece ei previn si chiar repara celulele cu probleme din organism.

Studii realizate recent au adus dovezi concludente cu privire la faptul ca licopenul poate preveni cancerul de prostata si bolile de inima. Un asemenea studiu realizat de Universtiy of North Carolina compara probele de la 1379 de oameni care au suferit diferite probleme ale inimii cu probe de la oameni sanatosi. Concluziile acestui studiu sunt ca persoanele care au un nivel ridicat de licopen in organism au un risc de 2 ori mai scazut sa aiba de suferit din cauza problemelor cu inima.

Un alt studiu realizat de Harvard pe 47000 de persoane a relevat faptul ca pe masura ce cantitatea de licopen din sange creste, riscul aparitiei cancerului de prostata este mult redus. La inceput, cercetatorii au sugerat faptul ca licopenul ar putea fi legat de boala degenerativa maculara ce afecteaza 1,75 milioane persoane in SUA.

Cu asemenea studii ca baza de plecare, pare foarte nimerita schimbarea sloganului. Membrii familiei tale au o istorie medicala ce include cancerul de prostata sau bolile de inima? Acum e un moment bun sa iti analizezi alimentia si sa incerci alimente care sunt bogate in antioxidanti cum ar fi licopenul.

Desi licopenul se gaseste din plin in rosii, acesta e prezent si in macese, guave, grapefruit rosu si pepene verde. Totusi, rosiile sunt cea mai comuna sursa, dar numai in anumite forme. De exemplu, o rosie cruda are o cantitate destul de redusa de licopen per portie (aproximativ 8 mg). Procesul de gatire a rosiilor si cresterea temperaturii duc de fapt la o absorbtie mai usoara a acestui antioxidant la nivelul ficatului, plamanilor, prostatei si pielii. Cea mai buna rata de absorbtie se face in momentul consumului de suc de rosii – se ajunge la o cantitate de 22,9 mg per portie, o cantitate asemanatoare (20 mg per portie) gasindu-se in spaghetti.


loading...Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.