Suntem in mod constant bombardati de cercetari de ultima ora ce cauzeaza deseori confuzii.
Acum cativa ani ouale erau “rele”, dar acum sunt “bune”; sucul dietetic era foarte bun pentru a pierde in greutate, dar acum e o cauza a obezitatii; puiul era considerat o sursa de proteine slabe, dar acum e plin de hormoni nesanatosi. De cele mai multe ori e suficient doar sa intorci capul.
In acest articol as vrea sa dezvalui 5 mituri nutritionale care pot ajuta sa se clarifice anumite confuzii si te vor face sa fii cu un pas mai aproape de obiectivele tale in legatura cu slabitul sau cu practicarea exercitiilor fizice.
Mitul nr 1: iaurtul degresat este o unealta foarte buna in cazul curei de slabire
Majoritatea iaurturilor din magazine sunt de fapt iaurt amestecat cu zahar. Contin lime, kiwi si zmeura, capsuni si banana – oricare ar fi aroma, in mod sigur ca sunt mari cantitati mari de zahar adaugate pentru a da un anumit gust iaurtului. De cele mai multe ori, fructul “de la fundul cutiei” este de proasta calitate si nu a putut fi vandut ca fruct crud.
Raspunsul organismului tau e unul de natura hormonala ce induce stocarea grasimii si un apetit ridicat. Mai bine foloseste un iaurt simplu, fara zahar adaugat, degresat, si adauga tu fructe proaspete, de genul fructelor de padure sau a celor din familia nucilor. Daca nu iti trebuie nu manca o cutie intreaga – exista capac cu care poti acoperi cutia! De multe ori, o singura cutie din acest iaurt sanatos poate fi consumata in 2 sau 3 ocazii.
Mitul nr 2: colesterolul din oua este nociv organismului
Colesterolul este o componenta esentiala a celulelor noastre, pe langa faptul ca este un element esential in raspunsul anti inflamator – produs de stress, alcool, accdente sau chiar exercitii fizice. Sursele natural de colesterol de fapt contribuie la sanatatea generala a organismului nostru. Un ou contine o cantitate suficienta din substanta numita lecitina ce ajuta in descompunerea colesterolului din ou. Din nefericire, de cele mai multe ori pe langa oua se consuma si unt, niste felii de sunca sau carnati, sau chiar produse de patiserie. Mai bine procedeaza in felul urmator la micul dejun – prajeste un ou in cateva picaturi de ulei de masline si mananca si niste ovaz cu lapte – vei creste in acest fel nivelul colesterolului bun, va creste si aportul de fibre si vei incepe ziua cu o cantitate buna de proteine. Si daca tii o cura de slabire cu un continut redus de grasime, scoate galbenusul si mananca doar albusul.
Mitul nr 3: grasimea saturata e principalul responsabil de bolile de inima
De fapt, grasimile saturate sub forma produselor de origine animal au existat cu mult inainte de epidemia bolilor de inima din zilele noastre. In timp ce bolile de inima au inceput sa aiba o incidenta din ce in ce mai mare in America, consumul de grasimi saturate de origine animala de fapt de scazut, in timp ce consumul de grasimi “trans” sau grasimi hidrogenate (margarina, sau ulei rafinat) a crescut!
Acest tipar, combinat cu o cantitate crescuta a zaharului consumat si o scadere a timpului petrecut facand exercitii fizice reprezinta de fapt adevaratii vinovati ai epidemiei bolilor cardivasculare.
Mitul nr 4: daca bei suc dietetic sau folosesti indulcitori artificiali vei slabi mai usor
Indulcitorii artificiali stimuleaza totusi receptorii din sistemul tau digestive, cauzand creierul sa treaca pe “modul a manca”. Totusi, fara sa primeasca aportul asteptat de hrana, corpul nu este satisfacut si pofta de mancare va determina dorinta de a consuma calorii adevarate. Indulcitorii artificiali, pe langa faptul ca iti cresc pofta de mancare in aceasta maniera dupa ce ii consumi, dar ei sunt de multe ori combinati cu muti acizi si chimicale din sucuri ce pot cauza probleme stomacale, sau chiar au o influenta nociva asupra creierului si a sistemului nervos.
In loc sa folosesti indulcitori artificiali sau sa consume produse de dieta, incearca sa folosesti miere, indulcitori din ierburi, fructe, sau chiar zahar pentru a-ti indulci mancarea. Dar indifferent de alegerea pe care o faci cu privire la indulcitor, adu-ti aminte ca raspunsul hormonal la orice substanta dulce va determina stocarea de grasimi si la o pofta de mancare acuta, asa ca e bine sa alegi moderatia!
Mitul nr 5: nu ar trebui sa mananci niciodata inainte de culcare
Unele persoane ard repede caloriile, si daca urmeaza regula “nu manca cu 2 ore inainte de a merge la culcare”, adeseori devin hipoglicemici pe parcusul noptii, fapt ce poate duce la probleme cu somnul, cu hormonii de crestere si cu sistemul imunitar – iar rezultatul va fi ca te vei trezi nervos, infometat sau chiar hamesit si corpul va acumula cea mai mare cantitate de grasimi.
Testeaza-te – daca nu mananci cu 2 ore inainte de culcare, te trezesti infometat pe parcusul noptii si simti ca iti e foarte foame? Abia astepti sa te trezesti ca sa mananci ceva? Daca da, mananca ceva usor inainte de culcare, o combinatie de proteine si grasimi bune. In acest fel metabolismul carbohidratilor va fi incetinit si vei fi satul pentru o perioada mai lunga de timp.
Recomand un pumn de migdale, nuci sau seminte de floarea soarelui, sau daca esti alergic la nuci, consuma niste felii de avocado, masline sau chiar piept de curcan sau pui.
Adu-ti aminte, fiecare are un organism diferit, dar exista cateva reguli care pot fi aplicate intregii populatii. Sa nu iti fie frica sa experimentezi cu propria dieta pentru a observa cum functioneaza organismul tau.
Daca simti ca ai nevoie de mai multe indicatii, un trainer personal poate face o analiza complete a alimentatiei, si iti poate oferi ponturi cu privire la corpul tau si la obiceiurile tale alimentare.
Tot ce trebuie sa faci este sa tii o evidenta stricta a ceea ce mananci, cand manaci si cat de mult mananci pe o perioada de 5-7 zile.
Atentie! Margarina nu mai contine grasimi trans sau grasimi hidrogenate pentru ca de vreo 15 ani nu mai este produsa prin hidrogenare. Noul proces de productie, ales pentru ca nu mai duce la formarea grasimilor trans, se numeste interesterificare. Un mic update :-)