Ai observat vreodata numarul de produse de pe rafturi care au 1 % grasime? Companiile producatoare de produse alimentare au folosit frica de grasimi pentru a promova alimentele create unei societati care se teme sa consume grasimi. Oare functioneaza? Devenim mai sanatosi si mai zvelti daca mancam asemenea produse?
Problema e ca oamenii pun semnul egal intre grasimea corporala si grasimea din alimente, dar acest lucru e total eronat. Pentru a intelege de ce alimentele cu o cantitate mica de grasimi nu dau rezulatele asteptate, trebuie sa intelegi mai bine ce alimente si elemente nutritive sunt necesare pentru organism. Corpul uman este foarte complex si are nevoie de grasimi, proteine si carbohidrati pentru a fi sanatos.
Daca mananci grasimi nu inseamna in mod neaparat ca vei depune respectivele grasimi, copul transforma orice aliment in exces care nu se utilizeaza sub forma de energie in grasime – indiferent de grupa alimentara din care provine.
Grasimea e o sursa concentrata de energie vitala pentru sanatatea si pentru starea noastra de bine. Fiecare celula din organismul nostru este etansata sau este alcatuita din grasime. Grasimea ajuta organismul sa absoarba vitaminele si sa mentina sanatatea corpului. Cele mai importante grupe de acizi grasi sunt cei nesaturati, cei polisaturati si cei saturati.
Acizii grasi monosaturati ajuta la imbunatatirea nivelului HDL (colesterol bun) si se gasesc in nuci, avocado, canola si uleiul de masline.
Acizii grasi polisaturati ajuta in scaderea nivelului LDL (colesterol rau) si se pot gasi in uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb si soia si pestii grasi ca de exemplu tonul. Omega 3 si Omega 6 sunt grupe de acizi grasi esentiali pentru sanatate si se gasesc in special in acizii grasi polisaturati.
Acizii grasi saturati de provenienta animala, cocos, ulei de palmier si fast-food – cand aceste alimente sunt consumate in exces, ficatul produce colesterol LDL (colesterol rau) care, atunci cand este in dezechilibru cu HDL, poate duce la probleme de inima sau la astuparea arterelor.
Proteinele sunt pietrele de temelie ale organismului nostru si sunt necesare pentru toate celulele, inclusiv pentru par, unghii, muschi, organe si oase. Proteinele se gasesc in carne, oua, peste, legume (in fasole, soia si pastai), branza si nuci. Corpul este intr-o stare constanta de regenerare si proteninele au un rol esential in refacerea organismului, asigurand dezvoltarea noilor celule. Fara o cantitate suficienta de proteine, corpul este obligat sa distruga celulele existente pentru a acoperi necesarul de proteine acolo unde este nevoie de ele. Oamenii au fost incurajati sa renunte la grasimile din carne, oua, produse lactate – si asa s-a sactificat aportul de proteine ce vine o data cu grasimile.
Carbohidratii au un rol in organismul uman, si anume de a asigura aportul de energie. Se gasesc in principiu in grane, fructe, lapte, legume si patiserie. Desi vin sub diferite forme, corpul recunoaste toti carbohidratii ca fiind zahar ce ofera energia necesara organismului nostru.
Majoritatea oamenilor sunt incurajati sa reduca grasimile din alimentatie, si cauta produsele cu un continut scazut de grasimi in rafturile supermarket-urilor. Dar problema ce se ridica e urmatoarea: daca se reduce cantitatea de grasime dintr-un produs, ea trebuie inlocuita cu altceva. Se poate inlocui cu zahar sau orice alta aditiv, iar zaharul este un carbohidrat si se depune sub forma de grasime, nu este consumat.
Asa aca ar fi bine sa eliminam grasimile din alimentatia noastra? Toti avem nevoie de grasimi in corp pentru a functiona si pentru a ne mentine sanatosi. Data viitoare cand preferi un produs cu 1 % grasime, acorda-ti un moment sa te uiti la eticheta, la ingrediente, inclusiv numarul total de calorii si de carbohidrati – apoi poti sa iei o decizie in deplina cunostinta de cauza, fara sa presupui ca un aliment cu 1 % grasime este neaparat sanatos.