Operatia de bypass gastric este o procedura facuta la acei pacienti care sufera de obezitate severa pentru a le reduce greutatea prin modificarea sistemului digestiv. Daca planuiesti o asemenea operatie, ar trebui sa stii cateva lucruri despre ea.
Dupa operatie pacientii primesc o serie de instructiuni in legatura cu alimentatia lor. Imediat dupa operatie se introduce mancarea potrivita, in prima zi alimentele vor fi doar lichide. Diferitele etape include o perioada cu lichide, apoi semi lichide, semi solide si in cele din urma alimente sarace in grasimi. Chiar si in momentul in care se incepe o alimentatie cu produse solide cu un continut redus de grasimi exista anumite restrictii pe care pacientii trebuie sa le respecte toata viata.
Primele 3 luni dupa operatie:
In timpul evolutiei dietei, initial poti manca de mai multe ori pe zi, iar intre mese poti bea fluide; in mod gradual se va ajunge la un numar de trei mese pe zi. Proteinele sunt o componenta importanta necesara dupa operatie pentru vindecare. Asa ca fiecare masa ar trebui sa contina alimente sarace in proteine cum ar fi alb de ou, carne slaba, lactate degresate si peste.
Noi obiceiuri alimentare:
Mananca in cantitati mici: dupa operatie stomacul tau poate suporta doar 30 grame de mancare. Volumul stomacului tau va fi cat o aluna, asa ca asigura-te ca nu mananci prea mult si ca te opresti inainte de a te satura. Daca mananci prea multe alimente e posibil sa depasesti necesarul de calorii recomandat si sa te simti ametit.
Alege alimente cu un continut redus de grasimi si zahar: daca mananci alimente de acest gen e posibil sa suferi de simdronul numit “dumping” (basculaj). Pentru a preveni acest sindrom mananca incet si mesteca mancarea bine.
Nu bea lichide la masa. Alimentele bogate in grasime si zahar ar trebui evitate deoarece au si un mare numar de calorii.
Bea lichide intre mese: daca bei lichide la masa e posibil sa se declanseze sindromul dumping, asa ca e foarte importanta hidratarea. Bea minim 6-8 pahare de apa in fiecare zi intre mese.
Introdu alimente noi in mod gradat: capacitatea fiecarei persoane de a tolera noile alimente variaza. Incearca alimentele noi pe rand si mesteca mancarea bine inainte de a inghiti. Daca vreo mancare iti cauzeaza disconfort, evit-o. E posibil sa o tolerezi mai bine mai tarziu.
Limiteaza aportul de fibre: dupa operatia de bypass va ramane mai putin spatiu disponibil pentru o mancare bogata in fibre, iar acidul gastric necesar digestiei va fi intr-o cantitate mai mica. Asa ca ar fi bine sa reduci aportul de legume crude, tarate, fasole etc.
Ia vitamine si minerale: e dificil sa obtii vitaminele si mineralele importante in conditiile in care multe alimente sunt restrictionate. Asa ca ar fi bine sa iei suplimente cu multivitamine si minerale pe baza prescriptiei medicului. In general se recomanda fierul, calciul, vitamina D si vitamina B12.
Bucura-te de noua viata: la inceput poate fi dificil sa iti formezi un nou stil de viata si unor noi obiceiuri alimentare, dar pe parcurs te vei obisnui. Bucura-te de noua viata, fa miscare fizica in mod regulat si nu rata nici o programare la doctor.
Cu toate ca poate parea o sarcina dificila, ai nevoie doar de vointa. Noul aspect si increderea pe care o vei capata dupa operatie vor demonstra ca merita tot efortul.