Sfaturi zilnice pentru reducerea consumului de zahar

Cum sa reduci consumul zilnic de zahar

Zahar prajituraDe cand oamenii muncesc mai mult, cresterea inevitabila a fast-food-urilor si gustarilor rapide a dus la o crestere dramatica a volumului de zahar pe care il consumam. Se estimeaza cresterea consumului de zahar cu 30% in fiecare an in civilizatia occidentala si chiar si cele mai “nevinovate” alimente pot fi pline de zaharuri ascunse folosite la sporirea aromei. Ketchup-ul si painea sunt principalii vinovati, dar si majoritatea sucurilor asa zis sanatoase contin cantitati mari de zaharuri ascunse. Sfaturile prezentate mai jos te vor ajuta sa reduci consumul de zahar in fiecare zi.

Oare suntem cu totii destinati sa suferim de bolile asociate consumului ridicat de zahar, obezitate si hipertensiune arteriala? Din fericire, raspunsul este nu. Exista multe metode prin care poti reduce cu usurinta consumul zinic de zahar iar cele cateva de mai jos sunt esentiale…

  • Verifica mereu ingredientele alimentelor -Multe alimente in aparenta “nevinovate” contin zaharuri ascunse in ingredientele lor. Din pacate, acel sandwich cumparat de la supermarket, care arata extrem de sanatos, contine mai mult zahar decat un baton mic de ciocolata. Drept urmare, este vital sa va dezvoltati obiceiul de a cerceta etichetele cu atentie pentru a va asigura ca nu au fost adaugate zaharuri care nu isi au locul acolo. Zaharul poate fi prezentat sub diverse deghizari, iar produsele care contin glucoza, fructoza sau sucuri concentrate de fructe s-ar putea sa fie mai dulci decat pari. Ramai vigilent!
  • Redu treptat gustarile dulci – Zaharul joaca un rol crucial in orice dieta, furnizand energie si nutrienti esentiali organismului uman. Asadar, este important sa actionati cu moderatie si sa reduceti incet si treptat consumul de zahar. Nu are rost sa ne prefacem ca tabletele de ciocolata si prajiturile cremoase nu exista. Negarea absoluta nu functioneaza si vei reveni in forta cu o pofta mai mare decat inainte. In schimb, obisnuieste-te incet, incet reducand portiile dulci treptat astfel incat si pofta ta sa se diminueze.
  • Renunta la sucurile plin de zahar si fa-le singur – Expertii recomanda sa nu consumam mai mult de 10 lingurite de zahar pe zi. Acest tel devine imediat imposibil atunci cand o doza din sucul preferat contine peste 6 lingurite cu varf. Care este alternativa? Din fericire, solutia este recreerea sucului preferat in propria casa, fara sa punem accent pe zahar. Pur si simplu adauga putin suc de fructe proaspete unui pahar de apa minerala sau sifon si o sa ai un suc carbigazos delicios! Sau poti sa iti creezi un smoothie de fructe delicioase, adaugant fructele maruntite unui pahar de iaurt de baut.
  • Spune NU deserturilor… din cand in cand – Desi mereu este tentant sa terminam masa cu o felie delicioasa de tort sau o cana de cafea cu lapte, o metoda buna de a consuma mai putine deserturi este sa le pastrezi ca delicii de weekend. In mod similar, in loc sa mananci cerealele de dimineata cu o doza buna de zahar, adauga fructe proaspete pentru a le indulci natural.
  • Redu rontaitul dulciurilor – Dulciurile, bomboanele si chiar guma de mestecat pot avea un continut foarte ridicat de zaharuri ascunse, sporind si mai mult dependenta de zahar. Este important sa citesti pe eticheta acestora cat de dulci sunt de fapt. Odata ce realizezi cat de mult zahar contin, probabil te vei gandi de doua ori inainte sa desfaci punga de bonboane pe care le rontai toata ziua la birou.

Reducerea cantitatii de zahar din dieta ta zilnica nu inseamna ca trebuie sa te transformi intr-un fanatic anti dulciuri peste noapte. Este important sa reduci treptat cantitatea de zahar consumata, pentru a preveni poftele puternice. Urmand pasi simpli si fiind atent la ingredientele alimentelor, vei avea rezultate pozitive in scurt timp si vei reduce drastic riscurile de imbolnavire, ingrasare si carii dentare.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.