Puterea antioxidantilor – Imunitate, cancer si protectia pielii

Ce este un antioxidant?

Antioxidantii sunt vitamine, minerale si alti nutrienti care protejeaza si repara celulele impotriva distrugerii cauzate de radicalii liberi.

Ce este un radical liber?

Radicalii liberi sunt molecule produse atunci cand corpul nostru descompune alimentele sau datorita expunerii la mediu cum ar fi fumul de tigara sau radiatiile. Acestia pot distruge celulele, si joaca un rol important in bolile de inima, cancer si alte afectiuni.

Datorita expunerii crescande la poluare, toxine, radiatie si chimicale in ziua de azi, este din ce in ce mai important sa luam masuri preventive pentru protejarea sanatatii noastre si acelor dragi.

Desi cel mai indicat este sa folosim ca surse de antioxidanti alimentele pe care le consumam, cum ar fi fructele proaspete, legumele si alte alimente, acestia pot fi obtinuti si din suplimente.

Antioxidantii se gasesc sub diferite forme cum ar fi beta-carotenul, licopena, vitamiele A, C si E, precum si glutationa, CoQ10, acildul lipoic si flavonoide, printre altele.

Acesti antioxidanti se gasesc in alimente cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructe diverse, nuci si alune si in general in majoritatea alimentelor integrale.

Cancer

In 1993 s-a realizat in China primul studiu la scara larga privind antioxidantii si riscul de cancer. S-au studiat efectele multiplilor antioxidanti asupra indivizilor cu risc ridicat de cancer gastric.

Studiul a concluzionat faptul ca suplimentarea dietei zilnice cu o combinatie de bata-caroten, vitamina E si selenium reduce semnificativ incidenta cancerului gastric si a tuturor formelor de cancer.

Protectia pielii si anti-imbatranire

Antioxidantii sunt eficienti pentru protectie solara folosti atat intern cat si extern. Studiile au demonstrat ca persoanele care au consumat pasta de tomate (foarte bogata in licopena) zilnic au avut protectia impotriva arsurilor solare cu 33% mai ridicata decat persoanele care nu au consumat pasta de tomate.

Alt studiu a descoperit ca desi poti folosi antioxidantii ca protectie solara atat intern, cat si extern, efectul folosirii cremei de protectie dureaza maxim 10 zile dupa oprirea tratamentului pe cand efectul suplimentelor luate intern dureaza pana la 5 saptamani.

Concluzia acestor studii este ca o combinatie antioxidantii orali si topici ofera nivelul optim de protectie a pielii impotriva imbatranirii si arsurilor solare.

Imunitate

Antioxidantii sunt campionii absoluti cand vine vorba de sanatate si cresterea functiei imunitare a organismului uman, datorita protectiei puternice impotriva efectelor radicalilor liberi, in acelasi timp oferind organismului nutrientii necesari pentru o functionare optima.

Specialistii sugereaza consumul alimentelor bogate in antioxidanti in locul suplimentelor alimentare, deoarece alimentele contin mult mai multi nutrienti combinati care lucreaza impreuna pentru o sanatate mai buna.

Asadar, consumul de legume, fructe si alte alimente integrale sanatoase este calea catre o sanatate de fier.

Sa ridicam paharul (cu suc de rosii) pentru aceasta!


loading...Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.