Copilul tau trebuie sa piarda… pentru a castiga!
Stiati ca 54% dintre copii din Romania sufera de obezitate infantila? De fapt, problema obezitatii sau a greutatii mult mai mari decat cea normala printre copii este in continua crestere. Nu e de mirare ca acest lucru atrage ingrijorarea din ce in ce mai crescuta a cadrelor medicale si a parintilor. Ceea ce este alarmant este faptul ca nu foarte multe persoane realizeaza gravitatea acestei probleme. Complicatiile care pot rezulta datorita obezitatii necontrolate includ diabetul, bolile de inima, hipertensiune, apnee in somn, artrita si reducerea mobilitatii si a sperantei de viata.
Pentru toate aceste motive, este esential ca parintii sa abordeze aceasta problema cat mai repede posibil. Pana la urma, preventia este mult mai buna decat tratarea. Cititi mai departe pentru a descoperi cateva metode simple, usoare si eficiente pentru a preveni problemele obezitatii infantile.
De ce se ingrasa copilul tau?
Corpul copilului tau primeste energia necesara din mancare consumata de acesta. Aceasta energie este folosita pentru activitatile fizice ale organismului. Energia nefolosita este stocata in corp sub forma de grasime. Asadar, daca pentru vreun motiv anume energia ingerata este mai mare decat cea consumata, copilul tau va deveni gras sau obez.
Care sunt factorii de risc?
Cei mai frecventi factori care iti determina copilul sa devina supraponderal sau obez sunt:
Preferintele alimentare: Alimentele bogate in grasimi si zahar (fast-food, mezeluri, sucuri, etc.)
Lipsa activitatii fizice: Stil de viata sedentar
Istoricul familiei: Daca parintii sufera de obezitate, atunci si copii au mai multe sanse sa devina supraponderali
Ce se poate face?
Fiind mai aproape decat oricine, parintii au cea mai mare influenta asuopra dieteti si stilului de viata al copiilor lor. Asadar, masurile simple si tacticile usoare acasa pot avea un impact semnificativ in reducerea greutatii copilului tau. Este cel mai bine sa abordezi problema cat mai din timp, deoarece majoritatea copiilor supraponderali ajung adulti cu probleme de greutate.
Urmatoarele masuri recomandate sunt de importanta maxima in controlarea supraponderalitatii sau obezitatii copilului tau.
Imbunatatirea activitatii fizice
Vizionarea programelor TV trebuie limitata la nu mai mult de 2 ore pe zi. Descurajeaza instalarea unui televizor in camera copilului.
Planuieste si executa activitati amuzante pentru copii si familie. Plimbatul cainelui este un exercitiu zilnic extrem de benefic care il invata pe copil si responsabilitatea de a avea grija de o fiinta la care tine.
Dezvolta planuri pentru cresterea activitatilor, cum ar fi iesitul in parc cu familia. Alternativ, puteti avea si activitati casnice precum dansul sau saritul corzii. Copiilor le plac foarte mult si jocurile, cum ar fi de-a va-ti ascunselea, leapsa, sau sotronul.
Sugereaza cadouri/recompense care promoveaza activitatea fizica, cum ar fi jocurile, CD-urile cu mizica sau DVD-urile. Cu putina motivatie iti poti convinge copilul sa faca treburi in casa care implica activitate fizica: maturatul curtii, spalatul masinii sau chiar curatatul gradinii.
Este recomandat sa iti reamintesti ca atunci cand copill tau este implicat in exercitii de lunga durata, acestea trebuie sa includa incalzirea treptata si exercitii de “racire”. Exemple de exercitii de incalzire sunt marsul sau alergatul pe loc. In acelasi fel, la finalul activitatii fizice, sunt recomandate exercitii de stretching pentru a reaseza muschii in pozitia de odihna.
Imbunatatirea obiceiurilor alimentare
Trebuie sa alegi o dieta echilibrata pentru copilul tau care sa includa grupurile majore de alimente cu cereale integrale, legume, fructe, lactate, peste, carne rosie si carne de pasare.
Tine sub control obiceiurile alimentare nesanatoase. Limiteaza mancarea tip “fast-food” si ofera alternative sarace in grasimi, elimina sucurile carbogazoase sau inlocuiestele cu sucuri naturale, foloseste lapte cu 1,5% grasime, inlocuieste gustarile bogate in calorii cu cele bogate in fibre (fructe sau legume).
Nu permite niciodata copilului tau sa sara peste micul dejun. Consumul zilnic de mancare al acestuia trebuie impartit in mese mici si dese, nu in 2-3 mese principale bogate. O diferenta de 3 ore intre mese este cea mai recomandata, astfel ajungand la 4-5 mese usoare in fiecare zi.
In concluzie, obezitatea infantila poate fi prevenita daca este urmarita cum trebuie din timp. Masurile atat de necesare, aplicate din timp de parinti, pot diminua sau chiar preveni cu totul efectele obezitatii asupra copiilor. Tineti minte ca schimbarile trebuie aplicate gradual si ca trebuie sa planificati schimbari mici si eficiente de fiecare data.