In societatea moderna atat de agitata a fi insarcinata iti ofera foarte rare ocazii de relaxare sau odihna. Foarte multe femei, fie ca lucreaza sau sunt mame casnice, folosesc din ce in ce mai des telefoanele mobile si laptopurile.
Oare acest lucru sporeste riscurile pentru viitoarea mamica si copilul ei nenascut? Luand in considerare modul in care cei doi indivizi sunt afectati si noile informatii furnizate de studiile pe aceasta tema, raspunsul este unul singur: DA!
Utilizarea telefonului mobil
S-a observat o legatura stransa intre folosirea telefonului mobil in timpul sarcinii si hiperactivitatea copiilor.
Soriceii folositi in aceste experiment au fost expusi la frecventele radio similare cu cele emise de telefoanele mobile si s-au observat urmatoarele efecte:
- hiperactivitate
- afectarea memoriei
Aproximativ 5% dintre copii cu varsta scolara sufera de sindromul deficientei de atentie/hiperactivitate/impulsivitate (ADHD). Ce ar trebui sa ne ingrijoreze?
Copii cu ADHD manifesta:
- note mai mici
- incapacitatea de a se raporta la reguli
Un studiu publicat in luna Martie a anului trecut prin eforturile combinate ale Universitatii Yale si ale Scolii de Medicina Universitara Yale a descoperit o legatura intre expunerea fetusului la folosirea telefonului mobil si problemele de comportament ale copilului mai tarziu. Problemele neourologice si psihologice astfel rezultate se mentin pana la varste adulte.
Aceasta este prima dovada bazata pe experimente care confirma faptul ca expunerea fatului la radiatiile radio ale telefoanelor mobile afecteaza comportamentul adultului de mai tarziu.
Datorita folosirii din ce in ce mai frecvente a telefoanelor mobile si pentru alte activitati in afara de a da si primi telefoane (ex. ascultatul de muzica, trezitul dimineata) expunerea la radiatiile radio emise de acestea este din ce in ce mai prelungita. Soriceii folositi in studiu au fost observati la diferite frecvente de expunere la frecvente radio intre 800-1900 Mhz si durate diferite ale expunerii. Efectele secundare au crescut cu fiecare marire a frecventei sau a duratei de expunere.
Cum pot fi protejati mama si copilul?
Iata recomandarile de care trebuie sa tii cont:
• Trimite mesaje, nu vorbi. Cand apesi pe Trimite, tine telefonul mobil cat mai departe de corpul tau posibil.
• Folositi dispozitive de tip hands-free pentru a tine telefonul departe de corp cand il utilizati..
• Daca trebuie sa vorbiti la telefon folositi conversatii cat mai scurte.
• Initiati apeluri numai cand aveti semnal puternic la telefon. Cand telefonul se straduieste sa se conecteze, emite radiatii mai puternice.
• Folositi telefonul fix cat mai mult cu putinta.
Mai jos aveti un grafic al modului in care radiatiile afecteaza creierul in functie de varsta
Folosirea laptopului in timpul sarcinii
Un stiudiu recent al Universitatii Siena din Italia releva pericolele folosirii laptopului in timpul sarcinii. Cercetatorii au masurat campurile electromagnetice emise de 5 laptopuri produse de marci cunoscute si au aproximat nivelul curentilor din organism.
Curentii astfel masurati erau cu mult mai mari decat valorile actuale recomandate de asociatiile profesionale in domeniu.
Ca si in cazul folosirii telefoanelor mobile, efectele campurilor electromagnetice generate de laptopuri cresc cu cat durata expunerii este mai indelungata. Aceasta expunere este considerata un factor de risc pentru producerea tumorilor in sange. Nu numai laptopul in sine este de luat in seama ci si dispozitivul de alimentarea al acestuia care genereaza curenti electromagnetici mult mai mari decat ceea ce este considerat sigur pentru a evita problemele de sanatate.
Pentru a proteja mama si copilul trebuie sa:
- nu incarcati laptopul cand il folositi
- pastrati o distanta cat mai mare intre corp si laptop
Intr-o lume plina de tehnologie care ne face vietile mai usoare si mai eficiente este usor sa uitam de problemele care vin impreuna cu avantajele folosirii telefonului mobil sau ale unui computer portabil. Indiferent de timpul economisit folosind aceste dispozitive, nimic nu este mai important si mai prioritar decat copii nostri si siguranta acestora.