Pericolele folosirii laxativelor pentru slabit

Ceaiuri de slabitUnul dintre cele mai populare suplimente alimentare pentru slabit disponibile pe piata este ceaiul de slabit. Magazinele de pretutindeni vand ceaiuri de slabit de diferite forme, compozitii si denumiri, dar daca le analizam mai atent acestea sunt extrem de similare. Ele par a fi foarte eficiente, dar ceea ce nu se vede iti poate face rau.

Unul dintre efectele consumarii ceaiurilor de slabit este “iesitul afara” foarte frecvent. Acest lucru iti confera un sentiment puternic de curatare a trupului. In acest fel vei elimina o gramada de toxine din corpul tau, dar nu este singurul efect al ceaiurilor de slabit. Ceaiurile de slabit contin plante care sunt laxative naturale. Acestea sunt aloe, siminichie, strugurii ursului, radacina de rubarba, patacuma si ulei de ricin. Aceste produse derivate din plante sunt folosite din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor laxative in tratamentul constipatiei si pentru accelerarea tranzitului intestinal.

Studiile stiintifice demonstreaza ca diareea indusa prin laxative nu impiedica absorbia caloriilor in organism. Acest lucru se datoreaza faptului ca laxativele actioneaza in intestinul gros, iar majoritatea caloriilor sunt absorbite in organism in intestinul subtire. Daca folosesti laxative in cantitati mari pentru perioade lungi de timp acestea pot afecta absorbtia de grasimi in organism. Acest lucru poate rezulta in diaree uleioasa si pierderi in greutate. Abuzul de laxative este o practica frecventa a persoanelor care sufera de bulimie sau anorexie nervoasa.

Chiar daca scaderea in greutate este practic garantata prin folosirea in excess a laxativelor, acest obicei duce la deteriorarea permanent a tractului gastrointestinal si la slabirea si usurarea oaselor, maladie denumita osteomalacie. Bautorii de ceai de slabit s-ar putea sa prefere produsul deoarece este mai ieftin si cu un gust mai bun decat alte produse laxative de pe piata. Cei care sufera de bulimie sau de anorexie nervoasa beau ceaiuri de slabit deoare efectul acestora este rapid si produc un scaun apos cu o consistenta redusa.

Femeile pot fi afectate mai puternic de efectele ceaiurilor de slabit. Desi nu s-a raportat ca ar putea afecta menstruatia sau fertilitatea feminina, ar trebui sa aiba grija sporita daca consumul de ceai de slabit cauzeaza o pierdere rapida si consistenta in greutate. De asemenea, nu este sanatos pentru femeile insarcinate sa foloseasca laxative de orice fel. Farmacistii responsabili si experimentati ar trebui sa discurajeze consumul de produse cu efecte laxative de catre femeile insarcinate sau care incearca sa conceapa un copil.

Trebuie sa fii constient de aceste fapte, deoarece etichetele ceaiurilor de slabit pot fi foarte inselatoare. De exemplu, majoritatea denumesc efectele laxative ca “proprietati naturale de curatare a intestinelor” si nu folosesc specific cuvantul “laxativ”. Unele ceaiuri chiar folosesc termenul “calorii scazute” pe eticheta, desi produsul nu contine de fapt nici un fel de calorii sau nutrienti, decat daca il bei indulcit.

Efectele adverse ale abuzului de laxative si folosirea lor in ceaiurile de slabit apar atunci cand sunt folosite mai mult decat necesar. Aceste includ: ameteli, crampe abdominale, voma, diaree, lesin, singerari rectale, dereglarea electrolitilor si deshidratare care pot duce la imbolnavirea permanenta sau chiar la pot cauza moartea. De asemenea consumul indelungat de laxative in excess poate duce la constipatie severa si dureri indelungate (chiar zeci de ani) datorita inhibarii functiei colonului. In cazurile grave singura solutie a fost operatia de inlaturare in totalitate a colonului.


loading...Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.