Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele de deteriorari cauzate de tipuri reactive de oxigen. Tipurile reactive de oxigen includ peroxidul de hidrogen si radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule ce contin electroni incompleti, iar rezulatul este un reactiv chimic puternic, ce este mult redus in cazul electronilor completi. Radicalii liberi se formeaza si atunci cand organismul este expus la fumul de tigara sau la radiatii.
Cum functioneaza?
Antioxidantii functioneaza in doua maniere:
Ruperea lanturilor – cand un radical liber, de exemplu o melecula de oxigen incarcata electric incearca sa elibereze sau sa fure electroni de la alte molecule rezulata un alt radical liber care reia acelasi proces cu o a 3-a molecula. Asa se formeaza din ce in ce mai multe produse de acest gen. ADN-ul are de suferit in acest caz si se poate ajunge la aparitia unor boli cum ar fi chiar cancer. Antioxidantii ce rup aeste lanturi, cum ar fi beta-carotenul si vitaminele C si E, neutralizeaza incarcatura electrica si previn acest proces. Ei reduc aceste daune produse de oxidarea asupra celulelor.
Prevenirea – oxidarea se poate preveni prin reducerea reactiei in lant cu ajutorul unor antioxidanti enzimatici cu ar fi catalasa, superoxid dismutaza si glutation peroxidaza.
In antioxidanti se clasifica numeroase substante organice cum ar fi vitaminele C, E si A, seleniul si un grup de carotenoizi, dintre care cel mai cunoscut este beta-carotenul. Beta-carotenul este pigmentul ce da culoare unui numar mare de fructe si legume. Cand antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, se oxideaza. De aceea e important sa avem un aport suficient de antioxidanti. Consumand alimente bogate in antioxidanti se reduce riscul ca celulele si biochimicalele sa aiba de suferit din cauza radicalilor liberi. Fructele si legumele sunt surse bune de antioxidanti; de asemenea antioxidantii pot fi gasiti in alimente precum nucile, cerealele, in anumite tipuri de carne si in peste.
Alimente care sunt o sursa de antioxidanti:
Beta-caroten – morcovi, dovlecel, caise, bostan, cartofi dulci, cantalup, mango si toate fructele care sunt portocalii sunt bogate in beta-caroten, inclusiv legumele cu frunze verzi ca de exemplu spanacul sau varza.
Luteina – se gaseste in legumele cu frunze cum ar fi spanacul, kalele sau varza. Este de asemenea benefica pentru ochi sanatosi.
Licopen – in rosii, pepene, papaya, caise, guava, etc.
Seleniu – este partea activa din numeroase enzime antioxidante. Orezul si graul sunt surse alimentare bune de seleniu in majoritatea tarilor, in timp ce in alte tari nucile sunt principala sursa de seleniu.
Vitamina A – alimente precum cartofii dulci, laptele, ficatul, morcovii sau galbenusul de ou.
Vitamina C – se gaseste in mod obisnuit in fructe si legume, dar de asemenea si in cereale, carne de vita, pui si peste.
Vitamina E – se gaseste in migdale, ueli de floarea-soarelui, porumb sau soia, dar si in mango, broccoli si alte alimente.
Dupa unii cercetatori oamenii in varsta care beau mult si fumeaza, care iau frecvent aspirina si cei care au un sistem imunitar slabit ar trebui sa ia suplimente cu antioxidanti pentru a-si mentine sanatatea la cote rezonabile. Un nivel inalt de antioxidanti ajuta de asemenea in prevenirea blocajelor arteriale, printr-un proces complicat ce implica oxidarea colesterolului si reducerea riscului aparitiei unui infarct sau a altor probleme de inima.