Cum sa eviti alergiile alimentare

In lumea occidentala, mai mult de 1/4 din adulti cred ca unele alimente pe care le consuma incep sa aiba anumite efecte cum ar fi urticaria, mancarimi de piele, diarie si senzatie de voma. De fapt, acestea sunt simptomele comune ale diferitelor tipuri de alergii. Persoanele care au alergii alimentare fac schimbari drastice in dieta. In afara faptului ca trebuie sa evite acele produse care par ca sunt consumate cu placere de ceilalti, renuntarea la alimente nutritive cu ar fi laptele sau graul pot fi foarte daunatoare pentru organism in ceea ce priveste aportul de vitamine si minerale.

Dar sunt cazuri in care oamenii cred ca au anumite alergii, dar este doar vorba de intoleranta la anumite alimente.

Conform celor afirmate de numerosi experti in sanatate, adevaratele alergii alimentare sunt chiar rare, probabil sa afecteze mai putin de 2 % din populatia adulta. Sunt unele persoane care cred ca au alergii alimentare, cand de fapt e vorba de intoleranta fata de anumite produse. Asa ca este important sa se stie daca este vorba sau nu de o adevarata alergie fata de anumite alimente. In plus, daca o persoana are o alegie bona fide, trebuie sa stie cum sa se protejeze. Iata o lista cu principalii vinovati de alergii. Aceste alimente sunt responsabile de aproximativ 90 % din alergii.

1. Oamenii ar trebui sa aiba grija cu alunele!
Ca fruct, aluna poate fi sanatoasa in majoritatea cazurilor. Dar este printre cele mai alergenice alimente. La persoanele care au alergii severe, doar o fractiune dint-o aluna poate determina reactii grave. In acelasi timp trebuie evitat si untul de arahide!

2. Lasa in pace alte 3 tipuri de nuci
Nucile si alte trei tipuri de nuci, cum ar fi nucile de Brazilia, migdalele, alunele caju, fisticul, alunele de padure, pecanii etc sunt printre cele mai alergice alimente. Daca o persoana este alergica la una dintre aceste nuci, e posibil sa fie alergica si la altele, dar nu neaparat la alune.

3. Fii reticent cu crustaceele
Cu toate ca se acorda o atentie speciala crevetilor ca producatori de alergii, totusi o clasa mai larga de crustacee poate provoca alergii. Aceasta clasa include crustacee ca homarii, crabii sau crevetii roz, sau melcii, molustele, stridiile, scoicile, calmarii sau caracatitele.

4. Arunca aripioarele de pesteComparativ cu alti alergeni, proteinele din peste sunt mai vulnerabile la caldura sau alte forme de preparare. Prin urmare anumite persoane sunt alergice la pestele proaspat gatit, dar pot manca peste conservat fara probleme. Exista posibilitatea ca numite persoane sa poata consuma ton la conserva, dar sa aiba probleme in a manca ton la gratar. Totusi, la persoanele care sufera de alergii grave, chiar inhalarea vaporilor produsi la gatirea pestelui poate declansa o serie de reactii dificil de controlat.
Totusi, reactia la toxinele continute de peste poate fi confundata cu alergia. Intoxicatia cu peste se poate intampla daca acel peste e contaminat cu histamina, un iritant principal responsabil de numeroase reactii de tip alergic.

5. Sari peste lapteMajoritatea reactiilor adverse cu privire la lapte sunt de fapt din cauza intolerantei de lactoza. Este vorba de o cantitate insuficienta de enzimi digestive care duc la aparita crampelor, balonarilor sau alte simptome abdominale. Majoritatea indivizilor cu intoleranta la lactoza pot sa consume cantitati mici de lapte. Totusi, la persoanele care sufera cu adevarat de alergii, orice fel de consum de lapte sau lactate poate fi periculos.

6. Tofu
Tofu se face din soia, un alergen major pentru copii. De asemenea si pentru unii adulti.

7. Graul
Daca oamenii observa ca graul sau produsele din grau dau simptome asemanatoare alergiilor, e posibil ca acele persoane sa fie intr-adevar alergice. Totusi, cel mai bine ar fi sa se consulte doctorul in aceasta situatie. Unii oameni au boala celiac, o boala rara ce apare ca urmare a intolerantei la gluten, care e prezent nu doar in grau, dar si in secara, orz sau ovaz. Asa ca e important sa se ia in considerare aceste alergii obisnuite deoarece e posibil sa nu ne dam seama ca suntem alergici la un aliment sau altul.

In concluzie, daca un om e alergic la un anumit aliment, ar trebui sa evite acel produs toata viata. La adulti, nu e de incredere sa renunte la a manca un anumit produs si sa spere ca alergia nu va reveni. Din moment ce o persoana este alergica la un aliment, cel mai sigur e sa presupui ca va fi alergica la acel aliment toata viata.


loading...Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.