Persoanele obeze pot trai cu 10 ani mai putin decat cele slabe

Conform unui studiu publicat on-line de catre Lancet, persoanele care sunt supraponderale e posibil sa traiasca cu trei ani mai putin decat ar fi normal. Jurnalul medical a continuat analiza sustinand ca persoanele care sunt oboze traiesc mai putin cu 10 ani. Faptele sunt sustinute de cercetari extensive si sunt fara echivoc.

Pe baza IMC (indexul de masa corporala) s-au analizat aproape un milion de subiecti din Europa si Canada. Se poate realiza un calcul simplu pentru IMC avand informatii cu privire la greutate si inaltime. Un IMC cuprins intre 25 si 29 se include in categoria supraponderali. Persoanele obeze sunt cele cu un indice de peste 30. Situatia poate fi privita intr-un mod diferit, de exemplu a fi obez e similar cu a fi fumator, atat de mult iti scurteaza viata. Pentru Sir Richard Peto, persoana care a condus aceste cercetari pentru o perioada de 20 de ani, crede ca principala problema se refera la faptul ca copiii supraponderali vor deveni adulti supraponderali.

IMC-ul ideal se situeaza in jurul valorii de 24, adica, daca ai 170 centimetri inaltime ar trebui sa ai aproximativ 70 de kilograme. Bolile de inima si atacurile cerebrale sunt principalele cauze ale mortalitatii oamenilor supraponderali, dar si riscul cancerului este ridicat. Pe parcursul studiului, finantat printre altii de catre Medical Research Council, 10% dintre subiecti au murit. Sir Richard crede ca solutia sta in prevenirea obezitatii in prima instanta. De cele mai multe ori pierderea in greutate si mentinerea se dovedeste a fi imposibila pentru multe persoane.

Sir Richard a concluzionat cu un sfat: pentru un fumator cel mai important obiectiv este renuntarea la tigari; nu trebuie sa se acorde un loc prioritar scaderii in greutate.


loading...Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.