Este un fapt bine cunoscut ca pentru a fii in forma si a pierde in greutate trebuie sa ai o activitate fizica regulata. Desi aproape toata lumea cunoaste acest lucru, majoritatea oamenilor nu fac miscare cat este necesar. Asadar, cata miscare faci de fapt? Este destul?
Majoritatea oamenilor nu au nici cea mai mica idee cate exercitii fizice trebuie sa faca pentru a-si metine o greutate sanatoasa si pentru a beneficia la maxim de pe urma acestora. Mai adauga si faptul ca majoritatea oamenilor habar nu au ce tip de exercitii trebuie sa faca si ai reusit sa incropesti reteta pentru dezastru a unui program de exercitii fizice haotic. Insa nu totul este peirdut! Exista niste principii de baza stabilite de antrenori si specialistii in fitness care te pot ajuta sa intelegi cat mai bine cata miscare trebuie sa faci si cat de frecvent trebuie practicata aceasta. Mare atentie: aceste principii sunt gandite pentru oamenii care au o sanatate buna si au intre 18 si 65 de ani. Daca ai peste 65 de ani sau suferi de o afectiune trebuie neaparat sa iti consulti doctorul inainte de a incepe un nou program de exercitii fizice.
Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca trebuie sa practici o activitate moderata spre intensa care combina exercitiile aerobice cu cele cardio. Pulsul tau trebuie sa fie crescut pentru minim 10 minute per sesiune. Exercitiile incluse in acest tipar sunt: mers in ritm rapid, bicicleta, inotul, dansul si jogging-ul. Alterneaza intre diverse tipuri de activitati si joaca-te cu programul ca sa nu lasi plictiseala sa te acapareze. Incearca sa executi cel putin un tip de activitate de 5 ori pe saptamana, in sesiuni de cate 30 de minute. Daca nu reusesti sa mentii exercitiul pentru 30 de minute, incearca sa il imparti in trei sesiuni de cate 10 minute in fiecare zi.
Nivelul moderat de activitate fizica ar trebui sa iti permita sa mentii o conversatie, in acelasi timp transpirand si marindu-ti pulsul. Daca nu te incingi foarte puternic in timpul exercitiului, inseamna ca nu muncesti indeajuns. Nivelul intens ar trebui sa iti faca dificila purtarea unei conversatii, sa iti mareasca puternic pulsul si sa transpiri abundent.
Pe langa activitatile aerobice si cardio, majoritatea oamenilor pot obtine beneficii si prin antrenamentele cu greutati. Nu ai nevoie de un antrenament dificil, poti ridica greutati usoare sau sa te antrenezi cu benzile de forta. Antrenamentul de forta trebuie facut odata la doua zile pentru a permite muschilor sa se odihneasca si sa se refaca.
Indiferent de tipul de exercitii alese, tine mine ca trebuie sa iti maresti frecventa respiratie si a pulsului cardica, sa transpiri din plin, sa te misti continuu si sa te tii de planul tau.
In speranta ca aceste sfaturi iti sunt de ajutor, iti urez: Mult succes!