Vara, legumele sunt mult mai usor de gasit, mai ales la preturi accesibile, asa ca multi dintre noi includ tot mai des salata in meniu tocmai pentru a avea un regim de viata sanatos. Altii dintre noi urmeaza diete, fie integral pe baza de salate, fie partial. Pentru toti salata aduce nutritia necesara sub un numar minim de calorii, indiferent daca insoteste o alta mancare sau este transformata in fel de baza. Dar se poate ea transforma intr-o bomba cu numeroase calorii? Poate ea fi prietenul nevazut al kilogramelor in plus, in loc sa te ajute in lupta cu acestea? DA!
Depinde de tine daca salata intra in lupta cu kilogramele si sta la baza unui mod de viata sanatos, daca sub pretextul acestora iti implinesti pofte culinoare sau mai grav daca fara sa stii de riscuri consumi salate tranformate in munti de calorii. Evita principalele 5 greseli in prepararea unei salate prietena cu kilogramele in plus:
1.Cantitate prea mare
Mananci salata pentru ca este sanatoasa. Da, este sanatoasa, insa nu si lipsita de un numar mare de calorii daca portia ta de salata este echivalentul unei imense cantitai de legume, la care mai adaugi si carne, fie ea alba, sau branzeturi. O portie mare te va indemna sa mananci mai mult decat ai nevoie, chiar daca stomacul este deja plin. Acest lucru este posibil din cauza transmiterea informatiei catre creieri si procesarea acesteia are loc mai tarziu decat momentul propriu-zis de satietate
Cantitatea conteaza intotdeauna in lupta cu kilogramele, chiar daca este vorba de salata.
2. Sare in exces
Chiar daca organismul are nevoie de sare, nu este cazul sa exagerezi. Nu pune niciodata sarea in mancarea pe care o prepari conform povestii „Sare-n bucateâ€Â.
O cantitatea de 6 grame de sare pe zi ar trebui sa fie de ajuns pentru un adult. Excesul de sare poate provoca cresterea tensiunii, arterocleroza sau boli ale rinichilor.
3. Dressingul gresit ales
In primul rand nu folosi sosuri pentru salata din comert, cele mai multe dintre acestea contin aditivi alimentari care nu te ajuta deloc in lupta cu kilogramele. Apoi nu confunda dressingul unei salata sanatoase, cu un numar mic de calorii, cu dressingurile din smanatana, lapte batut sau maioneza. O singura lingura de sos face o diferenta majora in continutul calorii al salatei, aduce in plus de la 75 pana la 100 de calorii. Ar fi bine sa te limitezi la un dressing simplu dintr-o lingura de otet balsamic si una de ulei.
4. Excesul de ulei
Din nou, cantitatea conteaza. In locul a circa 120 de calorii pe care le contine o lingura de ulei, mai bine adauga salatei tale un ou fiert, care are doar 75 de calorii si care aduce un plus de gust la un minim de calorii.
5.Combinatiile nefavorabile
Daca va doriti o salata care sa va ajute in demersul unei cure de slabire cu siguranta nu trebuie sa adaugati cartofi fierti sau paste. Adaugarea unui aliment dinafara ariei legumelor si fructelor este suficienta, deci nu adaugati si branzeturi si carne daca nu va doriti un numar mare de calorii.
Pentru o salata saraca in calorii dar bogata in savoare se poate folosi sucul de lamaie, acesta nu depaseste 40 de calorii pentru o lingura, dar poate compensa lipsa de sare sau a unui dressing complex.
Nu renuntati la salate, dar acordati o atentie mai mare ingredientelor pe care le puneti in acestea. Un efort minim in plus te ajuta sa nu tranformi o gustare sanatoasa intr-o amenintare calorica.