Poluarea si exercitiile fizice – e periculos sportul in aer liber?

AglomeratieExercitiile aerobice sunt elemente cheie pentru un stil de viata sanatos. Totusi, s-ar putea sa ai parte de efecte negative asupra sanatatii daca faci miscare in zone poluate – in special daca suferi de astm sau alte boli cronice de plamani, boli cardiovasculare sau diabet.

In timpul activitatii de aerobic – chiar de mica intensitate – vei respira o cantitate de 10 ori mai mare de aer decat in restul timpului. E posibil de asemenea sa ispiri aer mai adanc in plamani si sa respiri mai mult pe gura – fara a folosi filtrul nazal. Acesti factori lucreaza impreuna, crescand contactul cu poluantii si determinand aparitia unei combinatii riscante intre miscare si poluare.

Expunerea pe tot parcursul anului la poluare sau particule – o formatiune de praf si aerosoli suspendati in aer – a fost legata de:

* Leziuni localizate pe plamani

* Risc crescut de atac de cord si atac cerebral la femeile in varsta

* Risc crescut de mortalitate din cauza cancerului pulmonar sau a bolilor cardiovasculare.

In ciuda riscurilor potentiale, nu cauta motiv in poluare pentru a sari peste exercitiile fizice. Pentru a limita efectul poluarii in timpul miscarii:

* Programeaza cu grija momentul in care mergi sa faci miscare. Verifica alertele de poluare si planifica in functie de ele. Evita miscarea in timpul zile sau spre seara deoarece in majoritatea regiunilor atunci e cea mai mare poluare

* Evita strazile aglomerate. Poluarea e mai ridicata in aceste zone, ajunge pana la 15 mentri inaltime in aer

* Fa miscare in casa. Variaza rutina zilnica prin exercitii facute in casa. Mergi la o ora de fitness, mergi la sala sau foloseste un aparat.

Daca ai o problema cronica, discuta cu doctorul tau grijile pe care ti le faci in legatura cu miscarea in aer liber.


loading...Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.