Este sanatoasa dieta de tip vegetarian?

Cine este vegetarian?

Persoanele care nu mananca produse din carne sunt numite vegetariene; in cadrul vegetarienilor exista mai multe categorii in functie de produsele consumate. Unii oameni devin vegetarieni pentru ca au o compasiune deosebita fara de animale, altii pentru ca au ajuns la concluzia ca este mai sanatos sa nu consumi carne sau altii din motive religioase. Desi la inceput e posibil ca un singur motiv sa determine adoptarea vegetarianismului, in cele din urma si celelalte motivatii vor avea greutate.

Exista mai multe tipuri de vegetarieni, mentionati in randurile urmatoare, cu explicatiile aferente:

1. Lacto ovo vegetarian: acesti oameni nu consuma carne, peste sau vanat, dar mananca oua si produse lactate.

2. Ovo vegetarian: pe langa faptul ca nu consuma carne, peste sau vanat, acesti oameni se abtin si de la produse lactate, dar totusi mananca oua si produse cu oua.

3. Lacto vegetarian: aceste persoane nu mananca carne, peste, vanat sau oua, dar consuma lapte si produse lactate.

4. Vegan: aceste persoane se abtin de la cele mai multe produse alimentare. Nu mananca nici un fel de produs animal cum ar fi carne, peste, vanat, lactate sau produse cu lapte. In plus, majoritatea veganilor nu folosesc produse ce provin de la animale cum ar fi blanurile, matasea sau pielea.

Dieta vegetarianaCe alimente de tip vegetarian sunt bune pentru o alimentatie sanatoasa?

O alimentatie sanatoasa se bazeaza pe un consum echilibrat de alimente ce ofera toate cele necesare organismului: calciu, proteine, carbohidrati sau alti nutrienti. Alimentele care acopera toate aceste nevoi sunt mentionate impreuna cu ce nevoie satisfac – indivizii aflati in diferite stadii ale vietii trebuie sa combine aceste alimente pentru a avea o dieta holistica.

Cerealele: acestea confera energie, carbohidrati complecsi, fibre, fier si vitamina B si reprezinta baza alimentatiei. In special copiii beneficiaza de efectele cerealelor deoarece acestea joaca un rol important in perioada de crestere. Aceste elemente pot fi obtinute din paine, cereale gatite sau fulgi de cereale.

Fructele si legumele: se recomanda un consum mai mare de legume deoarece, comparativ cu fructele, au o densitate mai mare a nutrientilor.

Verdeturile si nucile: acestea sunt surse importante de proteine, fier, vitamina B si minerale. Acestea pot fi gasite in produse de soia, cum ar fi laptele de soia sau tofu, din nuci, seminte, unt si oua.

Grasimi: o sursa importanta de grasimi este pestele, iar vegetarienii ar trebui sa consume plante care sunt bogate in Omega 3. A cest acid gras reduce riscul aparitiei bolilor vasculare si ajuta in controlul greutatii. Pentru vegetarieni grasimile pot fi extrase din nuci, seminte sau fructul de avocado.

Calciul: acesta este la fel de important pentru copii cat si pentru adulti deoarece mentine sanatatea oaselor si a dintilor. Calciul poate fi obtinut din verdeturi, ca de exemplu broccoli sau din laptele de vaca, migdale sau cereale imbogatite cu calciu.

E sanatoasa dieta vegetariana pentru copiii in crestere?

E sanatoasa si sigura o dieta vegetariana pentru copiii in crestere, mai ales ca au multe posibilitati de a alege, iar parintii pot sa ajusteze alimentatia acestora in functie de nevoi. In afara de sursele mentionate mai devreme, se pot gasi informatii din abundenta cu privire la nevoile alimentare ale copiiilor pe site-uri web ca de exemplu VEGETARIAN RESOURCE GROUP. Acest site este al unei organizatii americane non-profit si contine resurse cu privire la dietele de tip vegetarian; site-ul are de asemenea si o sectiune pentru copiii de varsta mica, adolescenti si tineri – acolo gasesc toate informatiile necesare cu privire la dieta vegetariana. In concluzie, nu e cazul de ingrijorare, si cu putin timp si efort poti gasi suplimente potrivite pentru copil in cazul dietei vegetariene.

Cum pot sa consum mancare de tip vegetarian cand calatoresc?

Nu e nevoie sa faci compromisuri cand calatoresti, e nevoie doar sa te informezi cu privire la mancarea din zonele unde mergi. Cel mai simplu este sa apelezi la internet. Poti obtine o lista a hotelurilor care servesc mancare de tip vegetarian sau iti poti pregati o lista care sa contina cuvinte in limba locala pentru alimentele pe care vrei sa le eviti, ca de exemplu “carne”, “vanat” etc.


loading...Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.