Daca ai studiat diverse planuri de dieta destinate sa te ajute sa pierzi in greutate, probabil ca ai auzit de dieta macrobiotica. Inainte de a invata ce este dieta macrobiotica si cum functioneaza, ar trebui sa intelegi ca aceasta dieta este mai mult un concept de stil de viata decat o simpla dieta. Mai jos ai mai multe informatii despre cum poti slabi cu dieta macrobiotica.
Obtinerea echilibrului optim
Conceptul din spatele dietei macrobiotice este originar din Japonia. In zilele noastre, dieta combina dieta vegetariana vestica impreuna cu invataturile budismului Zen din est. Dieta macrobiotica este mult mai mult decat o colectie de alimente recomandate pentru dieta, continand invataturi legate de atitudinea si stilul dvs. de viata.
Dieta macrobiotica promoveaza ideea ca puteti atinge greutatea si sanatatea ideala invatand sa obtineti echilibrul in alimentatia dvs. Aici intervine conceptul de yin si yang. Mancarurile din categoria yin includ alimente care sunt dulci, reci si considerate pasive. Pe de alta parte, mancarurile yang includ alimentele sarate, iuti si care sunt considerate agresive.
Alimente recomandate
Dieta macrobitoica recomanda alimente integrale care nu numai ca au un continut foarte scazut de grasimi saturate, dar de asemenea au un continut ridicat de nutrienti. Acest lucru este foarte benfic, deoarece foarte multe dintre aceste alimente integrale si naturale nu se regasesc in dietele vestice moderne. Cerealele integrale sunt partea principala a dietei macrobiotice. Dintre acestea putem sa enumeram secara, orzul si porumbul. Orezul brun este cea mai folosita cereala integrala in dieta macrobiotica.
Legumele sunt de asemenea o parte importanta a dietei. Unele dintre aceste legume trebuie consumate crude. Daca preferati sa gatiti legumele, trebuie sa le pregatiti la abur, la cuptor sau prin fierbere. Dieta recomanda de asemenea si consumul regulat de boabe (fasole, soia, etc.). Daca nu aveti acces tot timpul la boabele intregi, puteti consuma produse derivate din acestea. De exemplu puteti consuma o supa miso sau o supa de linte. Supa miso este obtinuta din boabe de soia fermentate.
Dupa cum se poate observa, dieta macrobiotica pune accent pe alimente sanatoase si bogate in fibre. Fibrele sunt necesare pentru ca furnizeaza energia de care aveti nevoie si in acelasi timp va reduc drastic senzatia de foame. Carnurile, lactatele si ducliurile sunt eliminate din dieta sau pot fi consumate doar ocazional. Dieta va cere sa va obisnuiti cu metodele de gatit mai sanatoase cum ar fi prepararea la abur sau coacerea alimentelor, metode care nu vor adauga calorii suplimentare mancarurilor dvs. si in acelasi timp vor pastra nutrientii necesari.
Cum sa faci dieta sa functioneze pentru tine
Daca va ganditi sa incercati dieta macrobiotica, este foarte important sa fiti constient de factorii pe care trebuie sa ii luati in calcul inaite de inceperea acesteia. Acesti factori sunt varsta, sexul, locatia, nivelul de activitate, orice afectiune de care suferiti si anotimpul si clima din zona unde locuiti. De exemplu, daca aveti alergie la unul dintre alimentele recomandate de dieta atunci va trebui sa cautati inlocuitori ai acestoara. Daca sunteti o femeia la menoupauza, atunci va trebui sa mariti aportul de soia in dieta pentru a va ajuta la diminuarea simptomelor menopauzei.