Mestecatul gumei fara zahar te poate ajuta sa mananci mai putin. Dar sa faci asta ca o strategie in dieta e o cale destul de lunga.
Un nou studiu in domeniu, finantat de un producator de guma de mestecat, sugereaza ca brandul propriu de guma fara zahar poate reduce aportul de calorii ingerate de o anumita persoana.
Studiul, prezentat la seminarul de Bilogie Experimentala 2009 din New Orleans, a fost promovat in timpul weekendului de cateva surse media, dar a fost total scos din context. La fel ca toate studiile ce analizeaza starea de sanatate, si acesta este necesar a nu fi privit in mod izolat sau ca o noua strategie in curele de slabire.
In acest studiu, 115 barbati si femei au venit pentru doua sesiuni. In fiecare sesiune ei au mancat un sandwich, iar apoi au ramas pentru o perioada de trei ore pentru a participa la sondaje cu privire la cat de foame le era si la nivelul lor de energie. Fiecare a mestecat guma fara zahar 15 minute pe ora timp de trei ore in timpul primei sesiuni, dar nu si in cea de-a doua.
In sondaje participantii au constatat o reducere a senzatiei de foame si a dorintei de a manca ceva dulce; de asemenea au raportat ca se simt mai energizati si mai putin molesiti, cel putin asa sustin cercetatorii. Dupa acea perioada de trei ore, participantii au avut posibilitatea sa manance o varietate de alimente. Cei care au mestecat guma au mancat snak-uri cu 40 de calorii, respectiv 60 de calorii la dulciuri mai putin decat cei care nu au mancat guma.
„Acest studiu sutine rolul consumului de guma de mestecat ca o metoda usoara si practica de a renunta la mancatul dintre mese, in special de dulciuri”, spune cercetatoarea care a condus studiul, Paula J. Geiselman, care este directoarea departamentului care se ocupa de sanatatea femeilor si de obiceiurile lor alimentare din cardrul Institutului de Cercetare Pennington Biomedical si Universitatea de Stat Louisiana. Studiul a fost finantat de Wrigley, producatorul gumei de mestecat Extra.
Restul povestii
Totusi consumul gumei fara zahar are si alte efecte secundare. Si in mod clar sunt necesare mult mai multe studii despre efectele asociate consumului de indulcitori artificiali. Sorbitolul, indulcitorul folosit in guma de mestecat Extra si in alte gume de mestecat, are efect laxativ de exemplu.
Un studiu realizat anul trecut, detaliat in British Medical Journal, a demonstrat ca un exces de sorbitol poate cauza diarie cronica, alte probleme de stomac si o pierdere in greutate nedorita. Acel studiu – a se lua in considerare faptul ca e de mici dimensiuni – a implicat analiza detaliate a doi pacienti care au ingerat mai mult de 18 grame de sorbitol ca urmare a consumului de guma si a altor alimente cu indulcitori artificiali (o lama de guma de mestecat contine aproximativ 1.25 grame de sorbitol). In momentul in care cei doi pacienti au inceput o alimentatie fara sorbitol, diaria a incetat si ei au recuperat greutatea pierduta.
In afara de guma de mestecat, situatie indulcitorilor artificiali e foarte neclara, si diferiti indulcitori au efecte diferite.
Un studiu pe soareci de anul trecut prezentat in revista Behavioral Neuroscience, a demonstrat ca ingerarea unor indulcitori artificiali cum ar fi zaharina determina confuzie in capacitatea organismului de a regulariza alimentele consumate, si poate cauza pentru unele persoane chiar o crestere in greutate. Pe terment scurt, indulcitorul artificial poate declansa pofta de mancare, asa ca persoana va consuma alimente mai multe, au concluzionat cercetatorii Susan Swithers si Terry Davidson de la Universitatea Purdue.
„Datele demonstreaza faptul ca un consum ridicat de alimente indulcite cu zaharina poate duce la o crestere in greutate si o marire a stratului adipos, decat un consum al acelorasi alimente indulcite cu zahar”, au spus cercetatorii.
Multe ponturi, putine strategii
Sa revenim la mestecatul gumei privita ca strategie in diete. Sunt o multime de metode de a scadea numarul de calorii ingerate si de a determina ingustarea taliei.
Un alt studiu dat recent publicitatii – de data aceasta finantat de industria producatoare de oua – sugereaza ca un consum de oua la micul dejun poate determina „o scadere a senzatiei de foame, si in acelasi timp reduce consumul de calorii pe parcursul unei zile”. Barbatii care au consumat oua in loc de chifle au consumat calorii mai putine in acea zi, probabil datorita faptului ca proteinele din oua determina o satietate ridicata.
Acest studiu, prezentat deasemenea la seminarul de Biologie Experimentala, este un alt element ajutator in curele de slabire, dar nu trebuie privit ca singura modalitate de a tine o dieta cu succes. Ouale contin mult colesterol, si FDA sustine ca nu trebuie sa consumam mai mult de patru oua pe saptamana.
Cei mai multi experti sustin ca cea mai buna metoda de a mentina sanatatea implica un consum de alimente variate, in cantitati moderate, evitarea consumului de sifon si a altor alimente de tip junk food, si practicarea de exercitii fizice regulate.