Cadru general
Dieta anabolica a doctorului Mauro Di Pasquale promite celor care o urmeaza ca vor pierde din stratul de grasime dar nu si din masa musculara. Este foarte cunoscuta in lumea bodybuilding-ului cu toate ca poate fi aplicata cu succes de oricine isi doreste un aspect fizic ideal.
Dieta anabolica are perioade alternante in care se mananca alimente cu un continut mare de carbohidrati sau se consuma alimente cu o cantitate redusa de carbohidrati. Conceptul de baza este ca iti vei transforma organismul intr-o masinarie care va arde grasime in loc sa ai o masinarie care are ca principal combustibil carbohidratii.
Elementele de baza ale dietei
Prima faza se bazeaza pe un continut redus de carbohidrati, aceasta etapa fiind menita sa iti determine organismul sa arda grasime cat mai repede posibil. In aceasta faza cel care tine dieta poate experimenta niste simptome cum ar fi ameteala sau oboseala, dar acestea dispar in aproximativ 48 ore pana cand organismul se obisnuieste sa nu mai consume din carbohidrati ci din grasimi.
In prima saptamana aportul de carbohidrati trebuie redus la 30 de grame pe zi sau mai putin pentru a ne asigura ca schimbarea se petrece cat se poate de repede. Exercitiile fizice pe parcursul acestei saptamani pot ajuta schimbul de la arderea de carbohidrati la arderea de grasime.
O data ce procesul de ardere din grasime a inceput, se va incepe consumul de carbohidrati. Importanta acestei etape este evidentiata deoarece este esentiala pentru ca exercitiile fizice sa dea rezultate. In general cei care tin dieta vor manca in timpul saptamanii alimente cu un continut redus de carbohidrati si in weekend alimente cu un continut mai mare de carbohidrati. In timpul saptamanii cei care tin dieta mananca 55-60% grasimi, 30-35% proteine si nu mai mult de 30 de grame de proteine pe zi. Di Pasquale sustine ca dieta nu functioneaza daca mananci mai putin de 40% grasimi.
Cei care tin dieta trebuie sa manance 5-6 mese pe zi si sa manance cate ceva de fiecare data cand le e foame. Aportul de calorii trebuie sa fie de 36 ori mai mare decat greutatea. De exemplu la 75 de kilograme o persoana va incepe cu 2700 de calorii. Se mai dau instructiuni cu privire la modul cum se ajusteaza numarul de calorii in functie de obiective.
Alimente recomandate
Pui, peste, carne, branza, unt, migdale, alune, tofu, suc dietetic, indulcitori artificiali, legume sarace in carbohidrati, ulei de peste, mustar, castraveti murati, smantana, dressing de salata si jeleu fara zahar.
Exemplu de plan de dieta pe parcurul saptamanii – 3000 de calorii
Mic dejun
5 oua tari
180 grame de sunca
Snack-ul de dimineata
Jumatate de cana de branza Dulce
Pranz
240 grame de carne de vaca
60 grame de branza
paine
Snack-ul de dupa-amiaza
180 de branza Jack
Cina
240 grame de pui
2 linguri de salsa
1 tortilla
Snack-ul de seara
30 de grame de fistic
2 felii de branza Americana
Exemplu de plan de dieta de weekend – 3000 de calorii
Mic dejun
2 briose englezesti cu 2 linguri de jeleu
1 bol de cereale cu lapte degresat
Snack-ul de dimineata
240 grame de sos de mere
1 gogoasa fara unt
Pranz
Salata Chef (fara oua sau branza)
2 felii de paine
1 cana de salata de fructe de la cutie
Snack-ul de dupa-amiaza
1 banana
2 batoane graham
Cina
3 cani de sos marinara
1 cana de fasole verde
Salata cu dressing cu continut de grasimi scazut
Snack
1 prajitura
1 cana de capsuni
1 lingura de frisca
Recomandari exercitii fizice
Exercitiile fizice sunt esentiale in dieta si sunt recomandate pentru efectul lor in scaderea in greutate, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si cresterea starii de bine.
Argumente pro:
* Eficient pentru cei care vor sa scape de grasime si sa isi creasca sau mentina masa muscular.
* Ofera o alternative la suplimentele folosite de bodybuilderi care vor sa isi creasca masa muscular.
* Reduce starea de oboseala performanta redusa in activitatea fizica regasit la dietele slabe in carbohidrati.
* Ofera meniuri pentru 1500 si pentru 3000 de calorii.
* Mesele frecvente si varietatea dietei vor creste metabolismul.
* Se poate manca in caz de foame.
Argumente contra:
* O abordare controversata a conceptului de dieta.
* Siguranta dietelor bogate in grasimi este controversata.
* Unele persoane care tin dieta nu rezista la alimentatia saraca in carbohidrati.
* Alternarea alimentatiei bogate in carbohidrati cu una slaba in carbohidrati poate distruge echilibrul glucozei in organism in cazul persoanelor sensibile.
* Nu incurajeaza consumul de fructe si legume.
* Continutul redus de fibre poate determina constipatia.
* Planurile alimentare nu sunt prea variate.
* Se recomanda o varietate de suplimente inclusive vitamine, amino acizi, bauturi proteice, ulei de peste, ulei de luminita si antioxidanti.
* Nu este utila pentru atletii care fac exercitii fizice intense.
* Nu se poate adapta usor pentru o alimentatie vegetarian.
Concluzii
Efectele pe termen lung ale dietei sunt puse sub semnul intrebarii si se recomanda ca cei care doresc sa tina o dieta sa caute o variant mai echilibrata si sa nu isi riste sanatatea pentru un fizic ideal.