Dieta ADHD

Deficitul de atentie (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) este una dintre cele mai intalnite boli mentale la copii. Majoritatea simptomelor apar inainte de 7 ani. Printre simptome se numara: neatentie, hiperactivitate si comportament impulsiv. Aceste simptome pot persista pana in perioada adulta, totusi adultii au o capacitate mai mare de a controla aceste comportamente.

Cauze ale ADHD

ADHD nu are o cauza cunoscuta – desi multi cred ca este vorba de un dezechilibru la nivelul creierului cauzat de factori de mediu sau genetici. Printre factorii de mediu se numara: expunere la toxine in timpul sarcinii, consumul de aditivi sau alergiile, zaharul, cafeina si colorantii alimentari – totusi multe dintre aceste influente sunt doar posibile, nu s-au facut studii in acest sens.

Zaharul

Exista diferente foarte mari de opinie cu privire la modul in care zaharul rafinat influenteaza comportamentul copilului. Desi s-au facut mai multe studii in acest sens, nu s-a descoperit nici o legatura intre consumul de zahar si comportamentul copiilor. Unii cred ca o petrecere (de exemplu ziua de nastere) este o situatie in care copiii mananca multe produse bogate in zahar si ca atare vor avea un comportament mai energic.

Dieta Feingold din anii ’70 a facut legatura intre comportament si alimentatie. Totusi, inca o data, oamenii de stiinta spun ca nu exista inca suficiente motive prin care sa facem legatura intre consumul de aditivi si ADHD.

Cafeina

Cafeina este un stimulent si are un efect diferit la fiecare persoana in parte. Unii oameni au o toleranta mai mare la cafeina decat altii. Nu e recomandat ca cei mici sa consume bauturi care contin cafeina (cum ar fi Coca Cola si Pepsi, sau alte bauturi energizante).

Dovezi anectodice

Totusi exista dovezi ca mancarurile procesate pot fi legate de comportamentul hiperactiv. Ca parinte poti incerca sa renunti la alimentele bogate in zahar si la produsele cu coloranti alimentari. Sucurile ar trebui diluate, iar sucurile acidulate, bomboanele si biscuitii ar trebui scosi in totalitate din alimentatie.

Omega 3 si ADHD

Omega 3 este un acid gras esential (este o forma de grasime polisaturata) ce se gaseste in anumiti pesti si in legume (seminte de in, canepa si nuci). S-au facut multe studii pentru a demonstra ca Omega 3 (sau mai exact intervalul acizilor cuprins intre Omega 3 si Omega 6) este esential pentru functionarea corecta a creierului. Exista chiar si dovezi care sustin ca daca o femeie insarcinata nu are suficient Omega 3 in organism poate fi afectata dezcoltarea creierului copilului in timpul celui de-al 3-lea trimestru.

Surse de Omega 3:

* 100 g de somon au 230 mg Omega 3;
* 100 g de sardine au 220 mg Omega 3;
* 100 g de hering au 160 mg Omega 3;
* 100 g de ton au 160 mg Omega 3; tonul trebuie sa fie proaspat sau inghetat deoarece tonul la conserva are de obicei si ulei ( si de obicei este inlocuit cu ulei cu Omega 6).

Copiii cu ADHD si Omega 3

Daca copiii tai nu mananca peste, incerca sa amesteci ulei de in anumite mancaruri sau cauta produse “imbogatite” (cum ar fi lapte sau paine) care au Omega 3 adaugat.

Cercetarile stiintifice recente indica faptul ca doar un mic procentaj de copii raspund la o alimentatie fara aditivi. Totusi acest lucru nu trebuie sa te opreasca din experimentarea schimbarilor din alimentatie.

Copiiilor care sufera de ADHD ar trebui sa li se dea peste cel putin de 2 ori pe saptamana.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.