Echilibrul acid-alcalin din organismul tau poate fi modificat de alimentatie, iar acizii formati pot duce la probleme de sanatate. Aceasta situatie poate fi rectificata printr-o alimentatie alcalina, care se reflecta in niveluri scazute ale acizilor din organism.
Masuratori de aciditate si alcalinitate
Aciditatea unei solutii (oricarei substante lichide) este masurata pe scara pH – termen care provine de la “puterea hidrogenului”. Scara pH arata activitatea ionilor de hidrogen din solutie. Scara se bazeaza pe o logaritmare inversa – solutiile acide sunt reprezezentate de valori scazute, iar cele putin acide (adica bazele sau substantele alcaline) de valori mari; fiecare nivel de aciditate va fi o zecime din valoarea anterioara.
De exemplu, comparand lamaia cu un pH de 2.4 cu portocala ce are pH 3.5 ajungem la concluzia ca lamaia este de 10 ori mai adica decat portocala; berea care are pH 4.5 va fi de o suta de ori mai putin acida decat lamaia. PH-ul majoritatii substantelor este intre 0 si 14. Acidul gastric are un pH intre 1.5 si 2, apa are pH-ul 7 (apa neutra, nici alcalina, nici acida) si inalbitorul are pH 12.5 (foarte alcalin).
Niveluri de pH in organism
Nivelul ph-ului din corp afecteaza fiecare celula, iar un dezechilibru afecteaza functionarea normala a celulelor, tesuturilor si organelor. Alimentatia vestica este bazata pe carne si lactate, zaharuri, alcool, grasimi saturate si cafeina, toate acestea creand un mediu acid. Acest dezechilibru al pH-ului poate duce la cancer, boli de inima, obezitate, probleme de greutate, alergii, oboseala si imbatranire prematura, probleme cu sistemul nervos, sitemul cardiovascular si probleme musculare.
O abordare “alcalina” a alimentatiei poate modifica aciditatea, in primul rand prin detoxifiere si apoi prin crearea si mentinerea unui mediu mai alcalin prin care organismul se poate auto-vindeca.
O dieta alcalina are un efect alcalin asupra organismului si se bazeaza pe reziduurile ce raman dupa ce mancarea a fost consumata sau metabolizata. Unele mancaruri lasa reziduuri acide, altele alcaline. Testarea nivelui de pH al organismului folosind hartie pH metrica poate determina daca fluidele corporale sunt in echilibru (6.75 pana la 7.25 in functie de tipul testului – saliva sau urina).
Dieta alcalina
Trebuie sa adoptam o alimentatie prin care sa reducem aciditatea. Acest deziderat se poate realiza prin consumul unor alimente sau lichide alcaline si eliminarea alimentelor si bauturilor acide. In general, daca se recomanda o dieta alcalina, foloseste principiile alimentatiei alcaline care se bazeaza in principal pe vegetale:
Exemplu de alimentatie alcalina (75-80% din alimentatia ta). Mananca salate, legume proaspete, alune si uleiuri si o multime de alimente crude. Bea cel putin 2-3 litri de apa curata pe zi.
Exemplu de mancaruri acide (20-25% din alimentatie). Evita mancarurile grase, lactatele, branza, dulciurile si bomboanele, ciocolata, alcoolul si tutunul. Fereste-te de ingredientele din mancarurile ambalate sau incalzite la cuptorul cu microunde. Nu gati prea mult alimentele – toate elementele nutritive vor disparea!
Am o intrebare pe care o voi pune oriunde se trateaza despre aceasta tema intrucat sunt direct interesata:
cum se impaca un un bolnav de gastroduodenta cu ideea de a-si ameliora ph -ul organismului in conditiile in care dieta in acest caz este bazata pe carne slaba fiarta, lactate slabe, legume tratate termic, exclus cruditati?
Multumesc pt un eventual raspuns
Unii spun pe alte site’uri ca ALUNELE sunt ACIDE , iar aici spuneti ca sunt ALCALINE … pe cine sa mai crezi ??????????