Beneficiile proteinei de soia pentru dieta

Muguri de soiaDaca tineti regim dar nu vreti sa va compromiteti nevoia de proteine, puteti adauga in dieta dumneavoastra proteine de soia. Este un inlocuitor excelent al proteinei animale. Nu are colesterol si contine grasimi saturate in cantitati mici. De asemenea, este o sursa buna de vitamina B12, fier, calciu, zinc si fibre.

Proteina de soia este prezenta in diferite preparate, cum ar fi supa, imitatiile de carne, branzeturi, laptele si smantana de soia, preparate pentru sugari, cereale, paste si paine. Poate fi impartita in categorii, in functie de felul in care este produsa.

Feluri ale Proteinei de Soia

Forma cea mai rafinată se numeşte izolat proteic de soia. Este folosit la manufacturarea produselor din carne, pentru ca imbunatateste textura si calitatea. Izolatul proteic de soia are aproximativ 90% proteine. Concentratul de proteina de soia, pe de alta parte, se afla in semintele de soia in care carbohidratii au fost eliminati. In proportie de 70% concentratul de proteina de soia este alcatuit din proteine.

Textura proteinei de soia (TPS) este o forma a concentratului proteinei. Este, de obicei, folosita pentru inlocuirea carnii, sau un aditiv al carnii. Ca si concentratul de proteina de soia TPS are, de asemenea, 70% proteina.

Proteina Completa

Proteina de soia contine toti aminoacizii esentiali nutritiei, castigandu-si astfel eticheta de proteina “completa”. De exemplu, cerealele contin cantitati foarte mici de lizina, in timp ce leguminoasele au un continut scazut de metionina si cisteina, doi aminoacizi care contin sulf. Proteina de soia contine acesti aminoacizi in cantitati mari, atingand un nivel similar cu cel al proteinei animale, ceea ce fac proteina de soia sa fie esentiala pentru diete, vegetariene si vegane.

Leguminoasele sau legumele atribuie proteinelor intre 20 si 30% din calorii. Valoarea este mai mare in proteina semintelor de soia. In jur de 35-38% de calorii din seminte de soia sunt atribuite continutului lor de proteina. Pe langa aceste avantaje evidente ale proteinei de soia, este, de asemenea, printre cele mai ieftine surse de proteine dintr-o dieta. Prin urmare, cand tineti un regim, folosind proteina de soia va poate oferi necesarul complet de proteine fara a va lasa o gaura in buzunar.

Calitatea Proteinei

Pe langa faptul ca este completa, soia contine proteine de calitate. Soia are suficienti aminoacizi esentiali intalniti in cerintele pentru copiii intre varstele 2 si 5 ani, fiind grupa de ani in care se intalneste cerinta maximului de proteine. In plus, proteina ​​de soia se digera usor, ajungand la un scor de digestibilitate de aproximativ 93 – 97 la suta.

Proteine ​​cu Diverse Beneficii in Sanatate

Boabe de soiaConsumul regulat de proteine ​​de soia ajuta la reducerea totala a colesterolului, si ajuta la scaderea concentratiilor de lipoproteine ​​cu densitate joasa (colesterolul rau) si a trigliceridelor. Pentru a obtine aceste beneficii, mananca cel puţin 25g de proteine ​​de soia zilnic. Aceasta cantitate este de aproximativ 1¼ de ceasca cu tofu, 30ml de faina de soia sau de una-doua cani de lapte de soia.

Obezitatea, diabetul, cancerul si menopauza par a fi, de asemenea, reduse prin aportul regulat de proteine ​​de soia. In ceea ce priveste obezitatea si diabetul, consumul de proteine ​​de soia poate controla hiperglicemia si hiperinsulinismul, si poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. S-a demonstrat ca o substanta chimica denumita genisteina, care este prezenta in soia, reduce riscul de cancer de san.

Fitoestrogenii, care sunt de compusi asemenea estrogenului, sunt prezenti in proteinele ​​de soia. Aportul regulat de proteine ​​de soia ar putea ajuta la evitarea efectelor menopauzei, care includ pierderea de masa osoasa si riscul cardiovascular crescut.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.