Cum sa combati obiceiurile alimentare proaste

obiceiuri alimentare proasteObiceiurile alimentare proaste pot reprezenta un obstacol important atunci cand incerci sa duci o viata sanatoasa. Indiferent de eforturile depuse: exercitii intense, zeci de kilometrii de alergari sau yoga, daca nu iti poti controla poftele nesanatoase, orice progres va fi in zadar. Mai jos iti prezentam cateva moduri in care iti poti corecta pornirile pofticioase si daunatoare.

Tarziu nu este bine

Gustarile dupa ora 8 seara sunt una dintr principalele cauze ale ingrasarii, indigestiei si somnului agitat. Unii nutritionisti ne explica ca teoretic, in jurul acestei ore corpul intra in modul de asimilare, procesand vitaminele si mineralele pe care le-ai consumat de-a lungul zilei. Procesul reconstruieste, intinereste si repara celulele afectate pregatind organismul pentru o noua zi. Cand mananci mancaruri “grele” cum ar fi carbohidratii procesele de reparare si asimilare din organism se incetinesc, iar in timpul somnului corpul inca digera. De cele mai multe ori te vei trezi ametit, intrebandu-te de ce te simti epuizat dupa ce ai dormit toata noaptea.

Creierul tau a adormit, dar corpul a muncit din greu consumand energie esentiala si nereusind sa asimileze toti nutrientii necesari. Daca chiar trebuie sa iei o gustare dupa ora 8 seara, incearca sa te limitezi la alimente usor de digerat cum ar fi fructele sau legumele. Daca o cina tarzie este de neevitat, mananca cat mai usor posibil si ia o pastila cu enzime pentru a grabi digestia.

Plictiseala

Este usor sa te apuci de rontait cand esti acasa si nu ai nici o activitate. Sa mananci dulciuri sau chips-uri sarata cand nici nu iti este macar foame este o reteta pentru dezastru. Gaseste-ti ceva de facut cand stai acasa. Daca stii ca nu te poti abtine in fata tentatiilor, arunca toata mancarea nesanatoasa din casa si inlocuieste-o cu fructe proaspete, legume  si cereale.

Portiile

Sa te asezi la masa si sa iti pui in farfurie munti de mancare este unul dintre cele mai nesanatoase obiceiuri alimentare proaste. Foloseste protii mici. Folosind farfurii mai mici in locul celor normale ajuta la crearea iluziei ca ai mai multa mancare in fata.

Da-i timp creierului tau sa inregistreze cantitatea de mancare ingurgitata. Aceast lucru dureaza de obicei cam 20 de minute, asa ca mananca incet si meste foarte bine mancarea.

Combina constient

Combinarea corecta a mancarurilor este o stiinta interesanta. Functioneaza prin combinarea anumitor alimente in functie de energia necesara pentru a fii descompuse. De exemplu, un hamburger intr-o chifla sunt un carbohidrat si o proteina. Organismului ii ia intre 6 si 8 ore sa descompuna aceasta combinatie comparativ cu 3-4 ore daca ar fi mancate separat.

De asemenea, consumul de fructe impreuna cu carnuri prost combinate poate genera gaze si balonare. Incearca sa mananci proteinel, carbohidratii si fructele separat. Fereste-te de carbohidratii si zaharurile simple cum ar fi painea alba sau prajiturile.

Nu te infometa

Incercarile de slabire sau programul foarte incarcat au ca efect de mult ori saritul meselor. Acest lucru iti determina corpul sa stocheze grasime si sa retina apa. Asigura-te ca vei consuma pe parcursul intregii zile gustari cu continut redus de calorii pentru a-ti mentine metabolismul la cote ridicate si organismul in echilibru.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.