Parintii sunt deseori frustrati in cazul in care copiii lor devin obezi, dar studii recente demonstreaza faptul ca parintii sunt vinovati de obezitatea infantila. Copiii mancanca ce vad la parintii lor – au demonstrat studiile; asa ca obiceiurile alimentare se dezvolta prin imitatie.
Parintii care isi doresc copii care mananca sanatos trebuie sa fie ei insisi un exemplu. Asa ca parintii sunt incurajati sa renunte la sucurile acidulate si la alcool, pe masura ce cresc aportul de fructe, legume si cereale integrale. Dar sunt alte elemente pe care le pot face parintii care determina ingrasarea copiiilor.
Dar mananc sanatos…
Nu doar prin imitatie pot copii sa dezvolte obiceiuri proaste. Exista reclame peste tot care incurajeaza copiii sa manace snacks-uri si happy meals-uri.
Dar in afara de influentele exterioare, exista metode prin care parintii isi pot incuraja copiii sa manance sanatos.
A avea alimente nesanatoase in casa…
Daca ai in casa alimente nesanatoase, cu siguranta vor fi gasite de copiii tai. O data ce copilul e suficient de mare sa desfaca un ambalaj de plastic, el sau ea vor realiza ca acele alimente sunt delicioase. Chiar daca iti certi copilul si ii spui sa manance legumele, alimentele gustoase si nesanatoase vor avea castig de cauza in cele din urma.
Din moment ce copiii nu sunt sunt capabili sa inteleaga consecintele pe termen lung la fel ca adultii, e treaba parintilor sa previna accesul la alimentele care provoaca obesitate. Pastreaza mancarea de proasta calitate departe de bucataria ta si tentatia va disparea.
Un mediu stresant
Copiii se streseaza la fel de mult ca adultii. Crearea unui mediu in care copiii se simt stresati va duce la defularea in mancare. Iata de ce adultii se blocheaza intr-un cerc vicios “Mananc pentru ca sunt nefericit si sunt nefericit pentru ca mananc”. Mancarea devine o forma de alinare, dar obezitatea e un stress prin sine insasi. Asa ca parintii trebuie sa asigure un mediu pozitiv si energi care va tine departe copilul de mancatul ca forma de alinare.
Asocierea mancatului cu recompensa…
Parintii inteleg ca pedeapsa va reduce comportamentul rau si recompensa ca va incuraja comportamentul bun. Dar mancarea nu trebuie niciodata folosita ca recompensa. Folosirea mancarii ca recompensa intareste ideea ca mancarea este buna. Daca folosesti mancarea ca recompensa copilul va manca mai mult si va asocia fericirea cu mancatul. Deci ce ar trebui sa faci? Gaseste recompense care nu cresc aportul de calorii.
Unele recompense pot include activitati sedentare cum ar fi privitul la TV si jocurile video. Cu toate ca aceste activitati pot duce la obezitate, in cantitati reduse nu au un efect negativ. Dar mai bine gaseste recompense care nu au legatura cu activitatile sedentare, cum ar fi de exemplu mersul la un magazin de jucarii. Dar toate acestea depind de copil, si ca parinte cu siguranta tu iti intelegi cel mai bine odrasla.
,,,,,,,,