4 tipuri de motive sustin dietele vegetariene

Desi traim intr-o tara fara o cultura in privinta stilului de viata vegetarian, din ce in ce mai multi oameni adopta diete vegetariene atat pentru slabire, cat si pentru a schimba modul de alimentatie. La nivel global numarul lor este si mai mare. De ce aleg ei astfel de diete? Ce te-ar putea determina pe tine sa alegi o astfel de dieta, inafara efectelor benefice ale legumelor si fructelor? 4 astfel de tipuri de motive le ai mai jos.

1. Motive culturale

Unele culturi nu incurajeaza dietele vegetariane, in timp ce altele da, mai ales printr-o bucatarie traditionala ce tinde sa fie in mare parte fara carne. In India, de exemplu, aproximativ 40 la suta din populatie este vegetariana. In cele mai multe tari din Europa, doar intre 2 si 4 la suta din populatie este vegetariana.

2. Motive religioase

Mai multe religii, inclusiv Hinduismul, recomanda diete vegetariene pentru credinciosi. Adeptii unor religii, cum ar fi budismul si iudaismul, pot vedea vegetarianismul ca un ideal, dar nu o obligatie morală. Motivele care stau la baza alegerii unor diete vegetarienei, pentru adeptii altor religii sunt de obicei centrate pe intentiile de etica a non-violentei si puritatii.

3. Motive etice

Cele mai multe persoane adopta diete vegetariene din motive ce tin de morala. Ei se abtin din a consuma carne din cauza conditiile in care sunt crescute animalele in ferma, a tratamentelor aplicate acestora si a modalitatilor de sacrificare a lor. Altii urmeaza un stil de viata vegetarian pornind de la conceptul general conform caruia fiintele cei nu ar trebui utilizate ca alimente. Motivele pot fi aceleasi cu ale celor care nu agreeaza si nu sprijina comertul cu articole de origine animale, cum ar fi lana, piei sau blanuri sau produse testate pe animale.

4. Motive privind mediul inconjurator

Agricultura animala este responsabila pentru 18 la suta din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera si peste 8 la suta din consumul global de apa (mai ales pentru irigarea culturilor de furaje). Expansiunea sectorului zootehnic este de asemenea o contributie majora la defrisari. Renuntarea la consumul de carne a fiecarui individ sau reducerea acestui consum poate aduce efecte importante in protejarea mediului.

Hotaraste singur daca aceste motive si benefiile aduse de consumul de legume si fructe pot constitui baza alegerii unei diete de tip vegetarian.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.