Painea noastra cea de toate zilele

Am fost surprins recent de vorbele unui filosof de origine indiana celebru cu privire la faptul ca el nu intelegea de ce oamenii moderni sunt atat de “divortati” de adevarata esenta a vietii incat nimeni nu mai stie cum sa faca o paine adevarata; painea care este un element central in experienta umana de viata. Painea este mult mai mult decat un aliment care ne potoleste foamea, ea a fost incarcata cu semnificatii religioase si metafore de la inceputul istoriei umanitatii; a fost inclusa in povestile religioase si culturale, in ceremonii si celebrari. Mare parte din timp a fost dedicat cresterii cerealelor, macinarii graului si procurarii combustibilului necesar pentru coacerea painii. Painea ilustreaza legatura frumoasa si indestructibila dintre toate aspectele vietii: sociala, religioasa si economica. Deci ce spune o paine alba despre cultura noastra?

La baza artei culinare a numeroase popoare exista o serie de retete de paine la care se folosesc diverse tipuri de faina si ingrediente. Daca esti suficient de norocos si ai o brutarie de calitate prin imprejurimi, vei sti care e oferta pe piata: paine de secara, sortiment Challah cu oua, covrigi acoperiti cu seminte de mac, paine plata de tip chapatti, naan si tortilla, franzele clasice, paine din aluat dospit, paine cu seminte, iar lista poate continua. Si totusi rafturile din supermarket-uri sunt pline cu acelasi tip de paine alba feliata in pungi de plastic; unde este savoarea, crusta, unde sunt ingredientele de calite, aroma si elementele nutritive? Painea este procesata, tratata chimic, unele sortimente negere sunt colorate pentru a parea mai sanatoase. Dar cel mai ingrijorator fapt se refera la faptul ca painea este una dintre cele mai importante surse de sare din alimentatie, si multe tipuri de paine furnizeaza cea mai mare parte din doza zilnica recomandata. Se vehiculeaza faptul ca daca s-ar scadea concentratia de sare din paine, s-ar reduce problemele cu tensiunea ale populatiei, si drept urmare si incidenta bolilor de inima si a atacurilor de cord. Acum exista pe piata paine care are un continut mai redus de sare, dar totusi gradul de procesare este foarte mare.

De la dieta Atkins incoace, painii i s-a facut publicitate negativa si multi dintre oamenii pe care ii cunosc evita paine deoarece este asociata cu ingrasarea si balonarea. Au fost foarte multe informatii cu privire la alergia la grau sau la intoleranta, iar 30% dintre consumatorii de paine au raportat faptul ca sunt ingrijorati de faptul ca copiii lor ar putea prezenta reactii adverse la diverse alimente. De fapt alergia sau intoleranta la grau este foarte rara, doar 1% din populatia are probleme de acest gen. Persoanele care promoveaza intoleranta la ingredientele din paine sunt de obicei cele care au cel mai mult de castigat; vanzarea produselor terapeutice si a testelor de alergii depind de reactia publicului. Daca esti preocupat de posibilitatea de a fi alergic iti recomand sa nu incerci un sa iti dai singur un diagnostic, deoarece este posibil sa fie un vorba despre simptome ce sunt provocate de alte boli, asa ca ar fi bine sa mergi la medicul de familie care sa te indrume dupa caz la specialist.

Painea poate fi un important furnizor de elemente nutritive in alimentatia ta. Painea din cereale integrale e o sursa de energie, vitamine, minerale si fibre. Daca te preocupa greutatea, atunci mananca o felie de paine la masa; painea poate fi consumata si alaturi de salatele care iti lasa gura apa. E pacat ca multi oameni uita cat de placut poate fi gustul painii de calitate, tinand cont de varitatea tipurilor de paine existente.

Verifica brutariile locale, magazinele de delicatese, cele etnice sau cele care au produse sanatoase, sau chiar la tarani. Nu-ti fie jena sa intrebi din ce ingrediente e facuta painea; multe supermarket-uri produc paine care contine grasimi hidrogenate, iar acestea ar trebui evitate cu orice pret. Daca le ceri, ei iti pot arata o lista cu ingredientele din care au facut painea. Daca te preocupa continutul mare de sare, sau ce aditivi s-au adaugat, atunci o idee buna ar fi sa iti faci painea in casa. E mult mai usor decat crezi, si o paine sanatoasa te va face sa te bucuri mai mult de viata.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.