1. Uleiul de masline
Studii medicale ample au demonstrat ca beneficiile uleiului de masline sunt mult mai complexe decat simplul fapt ca are un gust bun. Un studiu facut in Grecia de catre Universitatea din Atena in anul 2004 a demonstrat faptul ca uleiul monosaturat, care este bogat in antioxidanti, este elementul cheie din dieta mediteraneana- aceasta dieta scade riscul aparitiei atacurilor de cord, a diabetului sau cancerului de colon.
2. Usturoiul
Folosit de secole pentru alungarea vampirilor si spiritelor rele, usturoiul este bogat in vitamina C si vitamina B6 si contine agenti puternici anti-virali si anti-bacteriali ce lupta impotriva racelii si a gripei. Consumul regulat de usturoi e posibil sa protejeze importiva cancerului, diabetului si a bolilor cardiovasculare.
3. Uleiul de peste
Uleiul de peste contine acizi grasi de tip Omega 3, care sunt recunoscuti ca avand numeroase beneficii asupra sanatatii, inclusiv protectie impotriva bolilor de inima, a atacurilor cerebrale, artritei sau psoriazisului.
Studiile au demonstrat ca pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Pestii grasi ca de exemplu somonul sunt plini de proteine, niacina si Omega 3, un acid gras esential care sustine sanatatea cardiovasculara. Omega 3 are efecte benefice variate, fiind de folos in probleme legate de obezitate si chiar si arsuri solare. Un studiu din 2005 publicat i Archives of Neurology sustine ca un consum saptamanal de peste scade rata imbatranirii cognitive.
4. Rosiile
Rosiile sunt bogate in fibre, au calorii putine si contin vitamina C, vitamina A si licopen care previne cancerul. La fel ca uleiul de masline, rosiile sunt o parte importanta in dieta mediteraneana. Mai multe studii au descoperit ca rosiile au efecte benefice in diferite tipuri de cancer. Fapt: desi sunt clasificate de cele mai multe ori ca fiind legume, rosiile sunt de fapt fructe.
5. Spanacul
Cercetatorii au identificat cel putin 13 flavonoizi in spanac care au rol de antioxidanti si agenti anticancerigeni (multe dintre substantele acestea se includ in grupul de flavonoizi cunoscuti sub numele de metilenedioxiflavonol glucoronide). Proprietatile anticancerigene ale flavonoizilor din spanac au fost suficinet de impresionante pentru ca cercetatorii sa creeze extracte speciale de spanac pentru a fi studieate in amanunt. S-a demonstrat ca aceste extracte incetinesc inmultirea celulelor de tip canceros, iar studiile pe cobai au aratat ca extractele reduc cancerul de piele (papilloma). Un studiu realizat pe femei din New England a demonstrat la sfasitul anilor ’80 ca incidenta cancerului mamar scade daca se consuma cantitati mai mari de spanac decat in mod obisnuit.
6. Nucile
Cand vrei sa rontai ceva, un pumn de nuci ar fi cea mai buna varianta pentru a te asigura ca ai parte de suficiente proteine. La fel ca uleiul de masline, nucile sunt o sursa excelenta de acizi grasi monosaturati bogati in antioxidanti si magneziu (intareste sistemul osos). Poti adauga nuci sau caju in orice fel de salata.
7. Avocado
Avocado sunt o sursa buna de potasiu, un mineral care ajuta in regularizarea tensiunii. Un aport adecvat de potasiu poate proteja organismul de bolile sistemului circulator, cum ar fi hipertensiunea, bolile de inima si atacul de cord. De fapt, Food and Drug Association din SUA afirma ca: “alimentatia care are multe surse de potasiu si care contine putin sodiu poate reduce riscul hipertensiunii sau a atacului de cord”.
8. Merele
Merele contin doua tipuri de fibre si au actiune pozitiva asupra nivelului colesterolului, reduc astuparea arterelor, reduc riscul aparitiei atacurilor de cord si a atacurilor cerebrale. Fibrele insolubile din mere functioneaza ca taratele, atacand colesterolul de tip LDL si eliminandu-l din organism, in timp ce fibrele solubile reduc cantitatea de colesterol LDL produs de ficat. Daca adaugi un singur mar de dimensiuni mai mari in alimentatia ta zilnica, vei observa ca nivelul colesterolului va scadea cu 8-11 %. Doua mere mari pe zi vor reduce colesterolul cu pana la 16 %.
9. Afinele
Afinele sunt pline de fitonutrienti antioxidanti numiti antocianidine – afinele neutralizeaza radicalii liberi ce dauneaza matricei de colagen a celulelor si tesuturilor care pot duce la cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, ulcer peptic, boli de inima si cancer. Antocianinele, pigmentii albastrii din afine, imbunatatesc integritatea structurii suport a venelor si a intregului sistem vascular. S-a demonstrat ca antocianinele imbunatatesc efectele produse de vitamina C, imbunatatesc integritatea capilarelor si stabilizeaza matricea de colagen (substanta de baza a tuturor tesuturilor din organism). Antocianinele au rol protector deoarece previn activitatea daunatoare a radicalilor liberi si inhiba enzimele sa distruga matricea de colagen – astfel se realizeaza o legatura puternica intre moleculele de colagen si se creeaza o matrice mai rezistenta.
10. Ovazul
Un bol plin cu ovaz gatit e metoda perfecta sa iti incepi ziua, in special daca ai probleme in mod curent cu inima sau daca suferi de diabet. Ovazul, la fel ca taratele si orzul, contine un tip fibre cunoscute sub denumirea de beta-glucan. Un studiu din 1963 a demonstrat efectele benefice ale acestei fibre in alimentatie, scazand nivelul colesterolului. Studiile au demonstrat ca persoanele care au un nivel ridicat de colesterol (peste 220 mg/dl), doar printr-un consum de 3 grame de fibra solubila pe zi (cantitate prezenta intr-un bol de ovaz) va scadea colesterolul cu 8-23 %. E o descoperire importanta deoarece orice scadere de 1 procent a colesterolului va duce la o scadere cu 2 % a riscului de aparitie a cancerului. Un nivel ridicat al colesterolului duce la blocarea arterelor. Daca plagile se dezvolta prea mult acestea pot acoperi arterele in intregime, iar acest lucru va duce la atacuri de cord, atacuri cerebrale sau blocaje in diferite zone ale corpului. Scaderea nivelului colesterolului va duce la scaderea riscului aparitiei bolilor cardiovascualare sau atacurilor cerebrale.