Combinarea alimentelor – un secret al alimentatiei

Vreau sa impart cu voi o metoda eficienta pentru a spori absorbtia nutrientilor si a micsora nivelul toxinelor si a grasimilor din corp; in acelasi timp metoda permite scaderea arsurilor la nivelul stomacului, balonarile, gazele si alte reactii de acest gen. Am fost reticent la inceput, dar dupa o saptamna m-am bucurat de o energie mult mai mare, senzatia de moleseala dupa pranz a scazut, iar concentrarea a crescut!

Procesul incepe cu intelegerea modului in care corpul digera mancarea. Diferite tipuri de mancare necesita diferite tipuri de enzime digestive pentru a le procesa. De exemplu, carbohidratii au nevoie de enzime de carbohidrati, in timp ce proteinele au nevoie de enzime protidice. In timp ce enzimele de carbohidrati reactioneaza bine in mediu non acid sau alcalin, enzimele protidice vor da cele mai bune rezultate intr-un mediu acid.

Asa ca, se crede ca atunci cand mananci proteine si carbohidrati (de exemplu biftec si cartofi), digestia devine deficitara din moment ce acesti doi compusi nu se pot digera in intregime in mediul creat. Fara o digestie completa, absorbtia de nutrienti este incompleta. Aceasta mancare nedigerata complet poate ramane in intestine si se poate umple de bacterii, care vor produce fermentatie si vor descompune hrana, iar rezultatul va fi o acumulare de toxine si de gaze in tractul digestiv. Mai mult, pe masura ce absorbtia de nutrienti scade si digestia se incetineste, metabolismul este din ce in ce mai ineficient, iar grasimea si colesterolul se vor acumula din ce in ce mai mult.

Cu toate ca acest scenariu nu a fost inca dovedit de stiinta, conceptul combinarii alimentelor e posibil sa ajute in prevenirea cresterii in greutate, daca metabolismul este deficitar sau daca sistemul imunitar este slabit. Daca rezultatele tale sunt similare cu rezultatele mele, vei descoperi ca ai o rezistenta si un tonus mai mari, concentrarea va creste, energia va fi la cote inalte, digestia va fi buna, iar starea generala va fi excelenta. Urmand mai multe reguli, procesul natural de digestie nu va mai fi impiedicat.

Iata regulile de baza (gandeste-te ca la un joc, pe mine m-a ajutat). Iata mai multe detalii cu privire la ratiunile din spatele regulilor, dar m-am gandit sa simplific explicatiile.

1. Nu manca fructe, in special pepeni, impreuna cu alte alimente (inclusiv legume). Acest fruct este prea acid si este posibil sa fermenteze incetinind digestia altor alimente. Mananca pepene singur, intre mese.

2. Nu combina protine cu carbohidrati bogati in amidon. Aceste alimente de interfereaza in digestie.

3. Bea lapte fara altceva, deoarece are nevoie de un mediu special pentru a fi digerat.

4. Bea doar apa inainte, in timpul si dupa masa.

5. Nu adauga grasime prea multa proteinelor (de exemplu gatirea pestelui in prea mult unt, sau consumarea unui sos cremos).

6. Nu consuma alimente bogate in amidon si produse cu zahar, ca de exemplu gem pe paine sau ovaz cu miere.

7. Mananca in mod predominant mese pe baza de proteine sau pe baza de carbohidrati. De exemplu, la micul dejun poti manca o omleta cu sunca, sau un suc facut la blender co o banana.

Pe baza acestor reguli, ar trebui sa eviti combinarea painii sau cartofilor cu unt, a painii cu sunca, a cerealelor cu lapte sau smantana, a pestelui sau puiului cu cartofi, paine sau orez, hot dog-ul cu frisca sau orice fel de desert cu mult amidon, canrea de porc cu fasolea prajita, sau otetul si dressing-ul de salata cu pui.

Pare complicat sa adopti combinarea alimentelor… Chiar este! Iata ce recomand eu: o abordare 90/10 asupra alimentatiei si a schimbarii obiceiurilor alimentare. Adica 90% din timp faci un efort intens pentru a implementa schimbari pozitive, iar 10% din timp pentru a te lasa dus de val si pentru a incalca regulile. De exemplu, la micul dejun e posibil sa mananci un bol de cereale si o felie de paine prajita din grau integral, poate si un mar crud pe la ora 11, o salata cu avocado la pranz si un pumn de nuci de orice fel in jurul orei 17. Apoi poti sa mananci o farfurie care sa contina porumb, salata de varza verde, pui, poate si o negresa (de fapt adevarata combinare ar fi salata de varza si puiul, dar negresa se include in cei 10%). In acest fel vei avea parte de un respiro de la incercarea constanta de a manca perfect; am descoperit ca in acest mod oamenii risca mult mai putin sa isi piarda controlul si sa se refugieze intr-un consum exagerat de zahar, alcool, mancaruri procesate si grasimi.

Un beneficiu final al combinarii alimentelor este o viata mai lunga. S-a sugerat faptul ca organismul uman are anumite rezerve, care daca sunt conservate cu grija ne ajuta sa traim mai mult si mai sanatos. S-au facut mai multe studii ce au demonstrat o legatura directa intre speranta de viata si numarul de calorii consumate! Rezervele se consuma mult mai repede in cazul in care corpul este permanent ocupat cu digestia alimentelor. La fel ca orice alta practica alimentara, concepul de auto control si evitarea orgiilor alimentare si a alcoolului, adica limitarea imbuibarii, va avea doar efecte pozitive asupra sanatatii.


loading...



2 thoughts on “Combinarea alimentelor – un secret al alimentatiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.