Ai citit recent ceva despre acest subiect? In ultimii 30 de ani, cercetarile in legatura cu nutritia si cu glucoza din sange au schimbat in mod radical modul de clasificare al carbohidratilor.
S-a aflat faptul ca e posibil sa stabilesti impactul anumitor alimente asupra nivelului de glucoza prin masuratori efectuate asupra persoanelor care consuma diferite tipuri de carbohidrati.
Acest raspuns este cunoscut sub denumirea de Indice Glicemic (IG) si se refera la rapiditatea cu care se digera si se absorb carbohidratii; de asemenea clasifica diferitele tipuri de carbohidrati in functie de impactul lor asupra glucozei (masurat prin intermediul glicemiei).
Mancarurile care au un IG ridicat sunt absorbite mai rapid in fluxul sanguin si cauzeaza niveluri ridicate ale glicemiei. In acelasi timp, alimentele care au un IG mic sunt procesate mai incet in timp, iar nivelul glicemiei e mult mai stabil (adu-ti aminte ca un IG redus e echivalent cu o absorbtie inceata!).
Anumiti carbohidrati iti vor mentine nivelul energetic pe parcursul mai multor ore, in timp ce altii vor determina fluctuatii foarte mari ale nivelului de glucoza. Anumite tipuri de carbohidrati pot sa afecteze senzatia de satietate la nivlul stomacului, pot influenta senzatia de foame sau capacitatea ta de a-ti controla greutatea corporala.
De ce este IG atat de important?
Atunci cand nivelul glucozei in sange este stabil, avem intotdeauna la dispozitie combustibil pentru creier si muschi. Daca nivelul glucozei scade prea drastic (hipoglicemie) ne simtim obositi, ametiti si in general avem o stare proasta. Daca nivelul glucozei creste prea brusc, de obicei urmeaza si o scadere la fel de brusca.
Include in alimentatie produse cu IG scazut si consuma snack-uri care sa elibereze glucoza in sange in mod lent. Un snack cu un IG redus inainte de exercitii fizice te va ajuta sa iti mentii nivelul energetic la proportii optime.
Dupa un exercitiu intens (antrenament cu greutati), un snack cu IG mare ar trebui sa fie consumat in 30 de minunte. In acest fel vei inlocui energia consumata si va incepe procesul de recuperare.
Alimentele cu IG scazut se digera ma greu si intarzie senzatia de foame, promovand in acest fel slabirea. Asa ca ar fi bine sa alegi cu grija carbohidratii deoarece doar asa vei scadea nivelul insulinei si vei arde mai multi carbohidrati. Secretul este sa faci schimb intre alimente cu IG ridicat si produse cu IG redus.
Pasi pentru o dieta cu IG mic:
* Incepe cu un program alimentar sanatos, echilibrat si variat. Alimentatia ar trebui sa aiba un continut redus de grasimi si sa fie moderata in proteine si carbohidrati. Programul ar trebui sa fie bogat in fibre si sa contina alimente variate pentru a avea parte de o cantitate suficienta de vitamine si minerale.
* Uita-te la tipurile de carbohidrati pe care ii consumi pe parcusul zilei. Concentreaza-te in special pe cei care ii consumi cel mai des, deoarece acestia au cel mai mare impact asupra ta. Incearca sa schimbi carbohidratii pe care ii consumi in general cu niste carbohidrati cu IG scazut. (Inlocuieste cartoful normal cu cartof dulce, foloseste taitei in loc de orez). Inlocuind jumatate din cantitatea zilnica de carbohidrati cu IG ridicat cu carbohidrati cu IG scazut va rezulta o scadere generala a IG.
Reducand IG din alimentatia voastra va scadea nivelul insulinei si vor creste arderile din organism. Incearca sa reduci cantitatea de alimente cu IG ridicat si sa le inlocuiesti cu produse cu IG redus.
Consumul regulat de alimente cu IG redus creste senzatia de satietate si previne cresterea in greutate. Incearca sa mananci 6 mese mici pe zi care sa contina produse cu IG redus pentru a preveni excesul alimentare si pentru a-ti controla pofta de mancare.
Adu-ti aminte, e important sa ai grija si de numarul de calorii din alimente. Orezul si painea pot avea un continut redus de grasimi, dar cand organismul arde carbohidratii din aceste alimente nu arde si grasimea. Asa ca, daca esti la o dieta cu un continut redus de graimi, nu vei pierde prea mult in greutate daca mananci produse cu multe calorii.
Puiul, carnea de vaca sau de peste, ouale, nucile si avocado contin o cantitate foarte mica de carbohidrati. Aceste alimente, daca sunt consumate singure nu vor afecta prea mult nivelul glucozei deoarece au un IG foarte scazut.
Bauturile alcoolice au un IG ridicat, doar vinul este indicat, totusi in cantitati reduse, in cazul in care preferati o dieta cu alimente cu IG scazut.
In concluzie, mancarurile cu IG scazut sunt ideale pentru a slabi deoarece se absorb greu la nivelul stomaculuil. Alimentele de acest gen mentin un nivel scazut al zaharului din sange si reduc pofta de dulce.
Un articol grozav care este complementar regimului lui Michel Montignac care a intodus pentru prima data ideea de indice glicemic si care trebuie inteles foarte bine de toti care au probleme cu greutatea.
Cel putin eu l-am probat si functioneaza! Este o reteta de succes in cura de slabire, in mentinerea greutatii celor care au probleme cu ea.
Mult succes tuturor celor care au ambitia de a duce o viata sanatoasa!
Liliana
“Puiul, carnea de vaca sau de peste, ouale, nucile si avocado contin o cantitate foarte mica de carbohidrati. Aceste alimente, daca sunt consumate singure nu vor afecta prea mult nivelul glucozei deoarece au un IG foarte scazut.”
Pai si daca sunt consumate cu ceva legume afecteaza nivelul glucozei?
Toate enumerate de tine nu contin carbohidrati ci doar proteine si grasimi