Iata o noutate: carbohidratii nu ingrasa! Daca mananci prea mult te ingrasi! Carbohidratii nu te vor face sa te ingrasi mai repede decat te-ar face echivalentul lor in proteine sau grasimi. Ai auzit vreodata expresia: ce cantareste mai mult, un kilogram de pene sau un kilogram de caramizi? In mod clar, ambele au aceeasi greutate, dar multi dintre noi am fi tentati sa spunem ca un kilogram de caramizi e mai greu. La fel, care produse ar avea o probabilitate mai mare sa duca la ingrasare, 3000 de calorii de pui sau 3000 de calorii de prajituri? Raspunsul este: nu exista nici o diferenta. 3000 de calorii sunt 3000 de calorii indiferent de sursa din care provin. Energia nu dispare pur si simplu doar pentru ca vine din alte produse decat carbohidratii, corpul nostru trebuie sa metabolizeze intr-o forma sau alta. Legea Termodinamicii spune ca energia nu poate fi creata sau distrusa, ea doar se transforma. Asa ca, energia este folosita de corp fie pentru procesele metabolice, fie este depozitata.
Atunci de unde toata nebunia cu dietele sarace in carbohidrati? La baza e trendul obtinerii de rezultate intr-un timp foarte scurt. Toata lumea vrea sa aiba rezultate instant, fara sacrificii si munca asidua. In general, noi ca societate, suntem lenesi si in majoritatea timpului suntem sedentari. Cine are timp sa se gandeasca la exercitii fizice sau la ce mancam? Noi trebuie sa muncim pentru ca avem familii de intretinut! Iata de ce dietele sarace in carbohidrati sunt preferate. Sunt usor de tinut si dau rezultate destul de repede. Nu se poate nega faptul ca poti pierde multe kilograme in timp scurt pe baza unei diete sarace in carbohidrati. Totusi, multi oameni nu stiu ca apa reprezinta aproximativ 75% din greutatea noastra si ramane doar 25% cantitate de grasime.
Pe langa iluzia ca se pierde din grasime, dieta bazata pe o cantitate mica de carbohidrati are niste efecte secundare pe care profesionistii “uita” sa le mentioneze atunci cand ne sugereaza sa mancam precum niste carnivore. In primul rand, asa cum s-a mentionat mai devreme, majoritatea greutatii pierdute nu e grasime, e de fapt apa. In al doilea rand, e foarte posibil sa iti scazi metabolismul bazal. In al treilea rand, atunci cand neglijezi alimente importante precum fructele sau cerealele, te supui riscului de a te priva de vitamine si minerale importante. In ultimul rand, daca practici sportul, iti vei reduce foarte mult sansele de a lucra la potential maxim.
Trebuie sa intelegi faptul ca organismul nostru e capabil sa acumuleze 300-600 de grame de carbohidrati sau chiar 1000 de grame in cazul persoanelor care au masa musculara dezvoltata sau sunt obezi. Corpul nostru are nevoie de 3 grame de apa la fiecare gram de carbohidrati. Adica e vorba de la 900 pana la 3000 de grame de apa in stare pura. Atunci cand slabesti 2,5- 3,5 kilograme in prima saptamana pe baza unei diete sarace in carbohidrati, trebuie sa stii ca doar aproximativ 1 kilogram e grasime. Deci atunci cand tinem o dieta de acest gen pierdem foarte multa apa, deoarece consumam mai putin carbohidrati si ca atare e nevoie de mai putina apa pentru metabolizare. Este practic imposibil sa pierzi mai mult de 1,5 kilograme de grasime intr-o saptamana, poate doar daca este vorba de obezitate morbida. Intr-un kilogram de grasime sunt aproximativ 7000 de calorii. Asa ca, daca vrei sa slabesti 1,5 kilograme de grasime intr-o saptamana trebuie sa elimini 10500 de calorii. Deci pentru a slabi 1,5 kilograme pe saptamana ar trebui sa elimini 1500 de calorii pe zi (10500/7 zile=1500 calorii/zi). Iata ceva imposibil! Si ce se intampla in momentul in care vom reincepe sa consumam carbohidrati? Simplu, reacumulam apa. Iar greutatea noastra va fluctua.
Carbohidratii sunt foarte importanti in multe mecanisme fiziologice in tot corpul. Cel mai important, carbohidratii sunt o sursa de enegie pentru Sistemul Nervos Central, inclusiv creierul. Atunci cand carbohidratii nu sunt disponibili, corpul nostru porneste generatorul de rezerva. Acest generator este de fapt un proces numit glucogeneza, ceea ce inseamna ca organismul va crea carbohidrati din ceea ce a depozitat, ca de exemplu proteine din muschi sau dezintegrand anumite tesuturi pentru a crea energie. In acest fel ne transformam organismul in fabrici catabolice. Metabolismul nostru e posibil sa incetineasca din moment ce masa musculara este distrusa – muschii sunt printre cele mai active tesuturi din corp. In acest fel organismul devine vulnerabil la ingrasari viitoare. In timpul perioadelor de privare de carbohidrati, corpul va produce cetone din acizi grasi. Acest fapt este excelent pentru pierderea in greutate, dar poate duce la un proces daunator denumit cetoza care dezechilibreaza relatiile acizi-baze din organism. Exista cercetari ce sugereaza ca cetoza si dieta saraca in carbohidrati poate duce la osteoporoza, probleme de rinichi si la respiratie urat mirositoare.
O asemenea dieta esta saraca si in antioxidantii necesari pentru preventia anumitor boli. S-au facut studii numeroase ce sugreaza ca un aport mare de frute si legume e asociat cu un risc scazut de a face diferite forme de cancer sau alte boli ale inimii. De asemenea, in multe tipuri de cereale se gasesc cantitati mari de vitamina B. Vitaminele de tip B sunt importante in multe procese metabolice sau neurologice. Acestea sunt doar cateva motive care sa te determine sa nu iti privezi organismul de cereale, fructe si legume, iar lista poate continua.
Dietele cu un continut redus de carbohidrati pot duce la scaderea performantelor sportive. La un eveniment sportiv, majoritatea energiei cheltuite vine din carbohidrati. Un atlet nu poate perfoma la potential maxim fara sa aiba la dipozitie carbohidrati. Fara cantitatea adecvata de carbohidrati organismul va trebui sa ii creeze pentru a putea avea energie. In felul acesta corpul va trebui sa lucreze la o rata mai mica pentru a nu depasi rata de creare a carbohidratilor.
Exista carbohidrati buni si carbohidrati rai? Raspunsul la aceasta intrebare este cu siguranta, da! Din fericire, in urmatorul articol vei putea sa descoperi care sunt diferentele dintre carbohidratii buni si carbohidratii rai si cand e in regula sa consumi carbohidrati rai.
Orice dieta bazata pe ureche in loc pe stiinta iti dauneaza corpului. AI nevoie si de carbohidrati, si de proteine , si de minerale, pentru ca sa iti intaresti sistemul osos in slabire.