In contradictie cu reclamele pe care le vezi la televizor, sucurile nu sunt mai sanatoase decat fructele intregi sau decat legumele.
Cum sa fie un extract dintr-un fruct sau dintr-o leguma mai sanatos decat respectivele alimente? Pentru multi, sucurile sunt mult mai putin sanatoase decat fructele si legumele crude. De exemplu, un pahar de suc de portocale contine aproximativ 1/10 din cantitatea de fibre a unei portocale, dar are de 2 ori mai multe calorii. Cei care sufera de diabet nu trebuie sa bea suc de fructe deoarece glicemia va creste foarte mult; nici cei care vor sa slabeasca nu trebuie sa bea suc de fructe deoarece zaharul ingerat astefel va duce la cresterea cantitatii de insulina secretata de pancreas si consecinta un apetit crescut.
Multi pot fi pacaliti de acele produse care sustin ca asigura 100 % din necesarul zilnic de vitamina C sau A.
Majoritatea bauturilor de acest gen au adaugate vitamine artificiale, care nu sunt cu nimic mai bune decat aceste sucuri, deoarece furnizeaza doar 10 % din DZR (doza zilnica recomandata). Adaugarea calciului in sucurile de fructe e rezonabil deoarece nu s-au consemnat efecte nocive si unii oameni nu consuma in mod curent suficient calciu. Nu exista avantaje sau dezavantaje cunoscute cu privire la sucurile din care a fost extrasa apa si care au fost concentrate, iar apoi s-a adaugat din nou apa pentru a face suc. Acest proces nu distruge nutrientii si nici nu adauga nici un fel de nutrienti.
Chiar nu conteaza daca bei suc care este facut 100 % din suc natural de fructe sau daca bei un suc 50 % apa cu zahar si 50 % suc natural.
Anumite fructe au un continut mai mare de apa sau de zahar; altele necesita sa fie adaugat zahar sau apa pentru a fi bune la gust. Toate sucurile contin de la 8 % pana la 10 % zahar, deocarece daca se adauga zahar gustul va fi mai bun si sucul se va vinde mai bine. Sucurile care au 100 % cotinut de fructe contin adeseori zahar extras din struguri, mere sau alte fructe. Nu exista nici o diferenta intre tipurile de zahar care se adauga la sucurile diluate si zaharul care a fost la inceput in fructe. Oricum ambele variante sunt mai sarace in fibre decat fructul crud, deci vei avea parte de o cantitate mai mica de fibre, si din moment ce ambele contin aceeasi cantitate de zahar, afecteaza persoanele diabetice si obeze intr-un maniera destul de grava prin cresterea glicemiei.
Pasteurizarea este procesul prin care sucul de fructe este incalzit pentru a distruge germenii.
Asa scade posibilitatea de a te infecta cu E coli dintr-o bautura pasteurizata, dar pasteurizarea nu reduce numarul de calorii din bautura. Lumina ultravioleta, inghetarea, deshidratarea si adaugarea de CO2 fac sa dispara germenii dar nu reduc numarul de nutrienti.
In concluzie, mai bine se consuma fructe si legume intregi, iar sucurile se pot bea doar daca se tine cont de caloriile si zaharul in plus. Nu obtii nimic facand suc, iar persoanele care sufera de diabet sau care sunt supraponderale ar trebui sa nu bea sucuri de acest gen deoarece in principiu sunt apa indulcita.