Un studiu cu privire la aparitia si evolutia handicapurilor usoare cognitive si boala Alzheimer a demonstrat o legatura clara intre dieta de tip mediteranean si sanatatea creierului.
O alimentatie bogata in fructe, legume, nuci, peste si cereale, dar scazuta cantitativ in ceea ce priveste carnea si lactatele integrale este benefica pentru creier si pentru inima. Studiul a cercetat un grup de pacienti care sufereau de probleme usoare de natura cognitiva in paralele cu un grup de oameni sanatosi.
Cinci ani mai tarziu, 25 % din oamenii din grupul sanatos au dat semne de probleme usoare la nivel cognitiv, si s-a descoperit ca cei care au urmat o dieta mediteraneana au avut un risc mai mic de a dezvolta respectiva boala. Un numar de persoane din grupul cu probleme cognitive s-a imbolnavit de Alzheimer si s-a demonstrat ca aceia care au avut o alimentatie bogata in fructe, legume si peste aveau sanse mai reduse sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Desi trebuie sa se faca cercetari suplimentare pentru a confima aceste descoperiri, rezultatele sunt promitatoare. Studiul a fost pur observational, iar expertii nu pot confirma cu certitudine ca dieta de tip mediteranean poate vindeca bolile neurologice.
Totusi putem afirma ca acest tip de dieta este benefica in probleme ca hipertensiunea, bolile de inima, diabetul sau alte boli similare. Nivelul colesterolului si nivelul zaharului din sange e mai mic daca se prefera o alimentatie mediteraneana; alte beneficii ar fi reducerea inflamatiilor, o cauza importanta a accidentelor cognitive usoare.